Hlavní obsah

Kilogram jablek stojí 43 korun, za rok zdražila o třetinu

Právo, Novinky, bož, Jan Holý

Ceny jablek v červnu výrazně vzrostly. Kilogram ovoce se v polovině června prodával v průměru za 43,14 koruny. Vyplývá to z veřejné databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziročně tak jablka zdražila o 30 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny jablek

Článek

Jablka, pro tuzemsko typické ovoce, jsou tak mnohem dražší než ovoce exotické. Kilo banánů stojí mnohem méně – 28,34 koruny, kilogram pomerančů se v průměru prodává za 34,13 koruny.

Nejdražší jablka koupí spotřebitelé v Karlovarském kraji, kde průměrná cena kilogramu atakuje hranici 50 korun. Stojí tam 49,73 koruny. Drahá jsou jablka i v Ústeckém kraji, kde kilogram vyjde na 48,79 koruny.

Naopak v Pardubickém kraji je cena tohoto ovoce vysoce podprůměrná, když se kilogram prodává v průměru za 38,23 koruny. Pod 40 korun se prodává kilogram jablek i ve Zlínském kraji, kde průměrná cena vychází na 39,98 koruny.

Ceny by mohly klesnout ke konci prázdnin, kdy začne letošní sklizeň.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ceny ovoce se ale mohou během týdne i zásadně měnit, někdy až o desítky procent. „Záleží na tom, ve které zahraniční destinaci se zboží nakupuje a dováží a jak probíhá úroda, “ řekl Právu agrární analytik Petr Havel s tím, že záleží i na čerstvosti a vzhledu ovoce a zeleniny.

Čerstvé produkty považují spotřebitelé za kvalitnější a jsou za ně ochotni zaplatit i vyšší cenu. Vyšší ceny jablek jablek a hrušek jsou podle Havla ovlivněny loňskou nižší úrodou, kdy zásoby došly dříve než obvykle, a nová úroda je teprve na počátku.

„Tím se zvýšilo napětí mezi nabídkou a poptávkou,“ konstatoval analytik.

Mluvčí Agrární komory ČR Jiří Felčárek navíc upozorňuje, že v důsledku such může dojít i k redukci velikosti plodů. „Kde ale mají zemědělci plochy pod závlahou, tam problémy nejsou,“ dodal Felčárek.

Kvůli suchu zdražovalo i další ovoce

Ceny ovoce se v květnu podle údajů Českého statistického úřadu meziročně zvýšily o 54 procent. Na pultech obchodů se tak kilogram třešní prodává za 120 až 190 Kč i více a jahod za 90 až 180 korun. Drahé jsou i meruňky, od 70 do 100 Kč za kilo.

Levnější byly jahody při samosběrech, kde se cena pohybovala mezi 40 a 50 Kč za kilogram. Ty už ale většinou skončily. Právě kvůli nedostatku srážek a teplému konci jara. U třešní je pak cena kolem 30 korun.

„Cena mívá zpravidla standardní vývoj, na vrcholu sklizně, kdy je produktu nejvíce, dochází k poklesu. Například třešně a jahody, ale třeba i meruňky měly vrchol sklizně nejenom dříve, ale také výrazně rychleji, tedy sezóna se zkrátila,“ komentoval letošní vývoj cen Felčárek.

Anketa

Kupovali jste si v posledním měsíci jablka?
Ano
100 %
Ne, jsou drahá
0 %
Ne, trhám si je ze stromu
0 %
Ne, nemám rád/a jablka
0 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Reklama

Výběr článků

Načítám