Hlavní obsah

Kia a Hyundai budou řidičům doplácet palivo, sekly se v údajích o spotřebě

Soul
Aktualizováno

Jihokorejské automobilky Hyundai a Kia se dostaly do problémů kvůli chybně uvedené spotřebě svých vozů z let 2011 až 2013. V důsledku toho jejich akcie v pondělí na burze v Soulu klesly o více než sedm procent. Chyby u modelů Hyundai a Kia se pohybovaly v rozmezí mezi 0,2 litru až litrem na 100 kilometrů. Kromě omluvy chtějí automobilky řidičům nahradit dodatečné náklady na pohonné hmoty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Automobilky na svou obranu uvedly, že chybné údaje o spotřebě byly důsledkem procedurálních chyb při testování vozů v Jižní Koreji, a přislíbily, že svým zákazníkům nahradí dodatečné náklady na pohonné hmoty. Navíc si v nedělních listech zakoupily celostránkové omluvy.

Podle analytiků by toto zjištění mohlo vést k žádosti o odškodnění ve výši desítek miliónů dolarů. Nelze prý vyloučit ani soudní spory.

Ohrožení prodejů

Na páteční přiznání obou společností, že u více než miliónu vozů ve Spojených státech a Kanadě chybně uvedly nižší spotřebu, než jakou mají ve skutečnosti, reagovaly trhy okamžitě.

Sama Hyundai ztratila 3,1 miliardy dolarů (asi 60 miliard korun) ze své tržní hodnoty a během pondělí se její kurz propadl nejvíce za poslední rok, uvedla agentura Reuters.

Investoři se tak obávají, že tato skutečnost poškodí dobré jméno obou firem a způsobí pokles prodejů jejich vozů na americkém trhu.

"Tento fakt by mohl přibrzdit úspěchy automobilky Hyundai," uvedl analytik James Yonn z banky BNP Paribas. "Myslím, že potenciální finanční ztráty jsou nepodstatné ve srovnání s potenciální ztrátou pověsti značky jako takové," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám