Hlavní obsah

Kellnerova skupina Home Credit loni vydělala skoro šest miliard. Dařilo se jí v Rusku

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Home Credit, která je součástí PPF Petra Kellnera, v roce 2016 vykázala čistý zisk 210,2 miliónu eur (5,7 miliardy korun). Skupina to ve středu uvedla v tiskové zprávě. Poslední čtvrtletí skončila skupina se ziskem 78,9 miliónu eur (2,13 miliardy korun), což představuje za poslední rok nejvyšší čtvrtletní zisk.

Foto: Home Credit, a.s.

Článek

Objem depozit klientů dosahoval na konci roku 5,4 miliardy eur (146 miliard korun), což znamená meziroční nárůst o deset procent.

Výrazně se na dosaženém zisku podepsal jak rostoucí příspěvek asijských zemí, tak i návrat k ziskovosti v Rusku, kde skupina úspěšně přizpůsobila profil své tamější banky změněným makroekonomických podmínkám.

Dále se podle generálního ředitele Home Credit Jiřího Šmejce skupině dařilo v Číně, Kazachstánu a Vietnamu.

Spolupráce se Samsungem, expanze v Indii

Kromě toho Home Credit spolupracoval s výrobci mobilních telefonů OPPO a Samsung na uvádění prodeje na splátky s nulovým navýšením na asijské trhy.

V Indii Home Credit pokračoval v regionální expanzi a nyní je přítomen v téměř 70 městech a 15 indických státech. Na Filipínách skupina expandovala do dalších osmi provincií a působí dnes v 21 regionech země.

Úvěry za 311 miliard

V Indonésii se počet zákazníků Home Creditu blíží k jednomu miliónu. Meziroční nárůsty v počtu nově poskytnutých úvěrů byly v Indii 178 procent, v Indonésii 251 procent a na Filipínách téměř 434 procent.

Skupina poskytla v uplynulém roce celkem nové úvěry za  celkem 11,5 miliardy eur (311 miliard korun), což je o 76 procent více než o rok dříve. Asie se na tomto růstu podílela 8 miliardami eur, tedy téměř 70 procenty.

Podle jednotlivých zemí byla tahounem nárůstu počtu úvěrů Čína (6,7 miliardy eur a meziroční nárůst o 150,3 %), následována Vietnamem (787 miliónů euro a 95% růst).

Skupina PPF Petra Kellnera vlastní 88,6 procenta Home Creditu. Kromě toho má stejně vysoký podíl v bance Air Bank a vlastní 84 procent akcií telefonního operátora O2.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám