Hlavní obsah

Kauza Nomura: verdikt má padnout v nejbližších dnech

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V ostře sledované arbitráži v Londýně, v níž se japonská banka Nomura domáhá na Česku 40 miliard korun kvůli zásahu státu ve zkrachovalé Investiční a poštovní bance (IPB) v roce 2000, má padnout klíčový verdikt v nejbližších dnech, možná hodinách.

Článek

"Rozhodnutí tribunálu čekáme každým dnem," potvrdil Právu na konci minulého týdne mediální zástupce Nomury v ČR Jiří Hrabovský. Stále nervózněji čekají na důležitou zprávu z Londýna i na ministerstvu financí a úřadu vlády. Výsledek arbitrážního řízení totiž není nikdy možné předem odhadnout a až na naprosté výjimky se nelze proti rozhodnutí arbitrů odvolat.

Londýnští arbitři posuzují, zda uvalení nucené správy na bývalou IPB, kterou Nomura vlastnila, a jejím následným prodejem do ČSOB stát porušil smlouvu o ochraně investic a Japonce poškodil.

O vině či nevině

Ministr financí Bohuslav Sobotka již dříve prohlásil, že věří, že ČR spor neprohraje. "Není žádný důvod proč bychom měli platit za krach IPB právě Nomuře," řekl. Ale i Nomura je přesvědčena, že v londýnském sporu uspěje.

Nejdříve ale rozhodčí senát rozhodne pouze o vině či nevině českého státu, a teprve poté by případně na základě znaleckých posudků stanovil, kolik má stát Nomuře zaplatit. Podle běžné arbitrážní praxe se i po prvním verdiktu mohou strany ještě mimosoudně vyrovnat.

O uzavření mimosoudní dohody a ukončení všech vzájemných sporů s Nomurou projevila česká vláda velký zájem už loni na podzim.

Snahy o dohodu zkrachovaly

Jednání však zkrachovala a obě strany už jen čekají na blížící se verdikt londýnské arbitráže.

Podle zástupců státu, kteří se však nechtějí ke sporu oficiálně vyjadřovat, možnost dohody zablokovala ČSOB. Ta je do celého sporu zapletena tím, že stát ji v souvislosti s jejím převzetím zkrachovalé IPB vydal záruky, a musel by tak v případě prohry ČSOB v jejích vlastních sporech s Nomurou, předchozím akcionářem IPB, zaplatit nemalé peníze.

ČSOB si podle dobře informovaných zdrojů kladla určité podmínky, při jejichž splnění by na trojstrannou dohodu s Nomurou přistoupila. Stát je však odmítl přijmout. Banka například po ministerstvu financí požaduje, aby ji v rámci systému záruk vyplatilo 1,5 miliardy korun, které musela zaplatit České konsolidační agentuře za vrácení pohledávek za společností J. Ring z doby IPB. "Nejde a nikdy nešlo o rozšíření státních garancí," shrnul postoj ČSOB mluvčí banky Milan Tománek.

S tím však ministerstvo financí nesouhlasí a bance platit nechce. "Nemůžeme působit jako automat na poskytování prostředků z veřejných rozpočtů," prohlásil Sobotka.

Vedle arbitráže v Londýně vede Česko s Nomurou i další arbitrážní spor, a to v Curychu. Český stát se tam naopak na Nomuře domáhá 263 miliard korun za škody vzniklé v dobách jejího působení v IPB.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám