Hlavní obsah

Kanada a USA se dohodly na reformě NAFTA

Kanada, Spojené státy a Mexiko v noci na pondělí dospěly k dohodě o změně Severoamerické dohody o volném obchodu (NAFTA), která se také přejmenuje na dohodu mezi USA, Mexikem a Kanadou (USMCA). Oznámili to americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizerem a kanadská ministryně zahraničí Chrystia Freelandová ve společném prohlášení. V reakci na dosažení dohody posílil kanadský dolar na čtyřměsíční maximum.

Foto: Chris Wattie, Reuters

Justin Trudeau

Článek

„Je to dobrý den pro Kanadu,” řekl o dohodě kanadský premiér Justin Trudeau po odchodu z mimořádného jednání vlády s tím, že další podrobnosti uvede později. Kabinet se podle agentury AFP sešel jen dvě hodiny před termínem, který stanovil Washington pro uzavření jednání o reformě NAFTA, a komuniké o dosažení dohody bylo vydáno 90 minut před vypršením lhůty.

Kanadští vyjednávači pracovali celý víkend se svými kolegy ve Washingtonu, aby na poslední chvíli připravili změnu obchodní dohody, zahrnující USA, Kanadu a Mexiko. Její reforma byla jedním z klíčových volebních slibů nynějšího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Společné prohlášení slibuje, že USMCA nabídne pracujícím, rolníkům, chovatelům a podnikatelům vysoce kvalitní obchodní dohodu, která povede ke „svobodnějším trhům, férovějšímu obchodu a robustnímu hospodářskému růstu v regionu”. Dohoda má také „posílit střední vrstvu, vytvořit dobře placená pracovní místa a poskytnout nové možnosti téměř půl miliardě lidí”.

Málo podrobností

„Je to dobrá noc pro Mexiko i pro Severní Ameriku,” napsal na Twitteru mexický ministr zahraničí Luis Videgaray. „Slavíme trojstrannou dohodu, která zavírá dveře za rozdrobením regionálního obchodu. Dohoda dá bezpečnost a stabilitu mexickému obchodu se severoamerickými partnery,” uvedl Jesus Seade, poradce zvoleného prezidenta Andrése Manuela Lópeze Obradora, který nastoupí do úřadu koncem roku.

Američtí představitelé mají podle agentury Reuters v úmyslu podepsat novou dohodu koncem listopadu, pak má být předložena Kongresu ke schválení.

Sama dohoda zatím nebyla zveřejněna a známo je jen málo podrobností, poznamenala AFP. Dohoda podle médií počítá s větším přístupem USA na kanadský trh s mlékem, Kanada se zase domohla jisté ochrany před cly na vývoz kanadských aut do Spojených států. Zůstat má dosavadní systém řešení obchodních sporů, ale i americká cla na kanadskou ocel a hliník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám