Hlavní obsah

Kalousek: Zrušit jednotné inkasní místo byla chyba, vláda by ji měla napravit

Právo, jon

Za fronty před finančními úřady, a za zbytečné posílání odvodů na několik míst, které musí absolvovat všichni, kteří podávají daňová přiznání, mohou plátci daní poděkovat vládě. K projektu jednotného inkasního místa by se měl kabinet vrátit, řekl v pátek Právu předseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Současná koaliční vláda hloupě zrušila projekt jednotného inkasního místa, a tuto chybu by měla napravit,“ řekl Kalousek.

Projekt jednotného inkasního místa, jehož autorem byl právě Kalousek jako tehdejší ministr financí, umožňoval zjednodušit, zefektivnit, a tedy i zlevnit výběr daní, cel, ale i a sociálního a zdravotního pojistného. Jejich plátce je měl nově odvádět na jediném místě prostřednictvím jediného formuláře a fakticky tak komunikovat jen s jedinou institucí.

Nesmyslnost opuštění tohoto projektu potvrzuje i podle analytiků právě první duben, což je v Česku nejzazší datum, do kterého musejí všichni, kdo tak činí sami, bez poradců, podat daňové přiznání.

Jedno číslo na jednom místě

Pokud by bylo, jak se původně počítalo od ledna 2015, skutečně spuštěno jedno (jednotné) inkasní místo, které tehdy prosadila právě vláda, mohli všichni plátci daně splnit svoje odvodové povinnosti rychle, bez nervů a jednoduše na jednom místě.

Sjednocený základní příjem s povinnými odvody, tedy jedno jediné číslo by mohl plátce zaslat nebo odevzdat na jednom místě. Současný ministr financí Andrej Babiš (ANO) a koaliční vláda ovšem celý systém jednotného inkasního místa zrušili.

„Což byla strašná škoda pro stát i pro daňové poplatníky,“ komentuje rozhodnutí vlády Kalousek. Místo toho je v současnosti třeba zasílat údaje na několik míst, počítat odvody z různých základů.

„Jednotné inkasní místo bylo nejen výhodné pro všechny plátce daní, ale i pro státní správu. Ušetřilo by totiž tisíce úředníků, kteří se v současnosti musí na třech místech daněmi zabývat. Navíc by se zpružnila i kontrola. Chodila by na podnikatele nikoli jako v současnosti z několika míst, ale pouze z jednoho, a celý systém by byl přehledný a jednoduchý,“ dodává Kalousek.

Provedení bylo špatné, polemizuje Babiš

Nyní podnikatele v Česku kontroluje přes dvacet různých institucí.

„Chápu,“ říká Kalousek, „že vláda nemusela souhlasit s daňovými sazbami a se snížením daní, které tehdejší vláda pro podnikatele a živnostníky spolu s jednotným inkasním místem připravila, a které byly součástí stejného zákona.“

Je podle něj věc každé vlády stanovit si své sazby daní. „Co ale nechápu, že současně vláda musela rušit i systémové změny, tedy právě jednotné inkasní místo, které prostě daně a hlášení a odvody, ale i následnou kontrolu, zjednodušovaly. To byla hloupost,“ konstatuje předseda TOP 09.

„Provedení jednoho inkasního místa v podání ministrů TOP 09 bylo špatné, nedotažené a pode zjištění NKÚ i mimořádně problematické, neboť při jeho přípravách docházelo k porušování rozpočtové kázně,” uvedl v reakci ministr financí Andrej Babiš (ANO). Realizace projektu by podle něj ve svém důsledku vedla k rozložení výběru daní v České republice.

„Ministerstvo financí pod mým vedením považuje zjednodušení a zefektivnění výběru daní za jeden ze svých hlavních cílů v daňové oblasti. Proto jsme již loni v červnu představili projekt Moderní a Jednoduché daně (tzv. MOJE daně), který přinese požadované zjednodušení a zefektivnění, na jehož přípravách již intenzivně pracujeme a to způsobem, aby jej příští vláda nebyla nucena rušit,” dodal Babiš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám