Hlavní obsah

Kadeřnictví s omezeními, některá chtějí zdražit

Právo, svj, plk, jšo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se epidemiologická situace nezhorší, zarostlí Češi by mohli vyrazit do kadeřnictví už 11. května. Jejich provozovatelé se však musí vypořádat s přísnějšími hygienickými opatřeními, která po otevření budou muset dodržovat. Tuší komplikace a nevylučují ani zdražování.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Patrně budou mít méně zákazníků, budou muset pořídit jednorázové ručníky, pláštěnky, roušky, gumové rukavice a dezinfekční přípravky.

Ministerstvo zdravotnictví vydává konkrétní hygienická doporučení pro určitý typ provozoven vždy několik dní předtím, než se mají znovu otevřít.

„Normálně pracujeme ve dvou a máme v kadeřnictví čtyři zákaznice najednou. Pokud tam budu muset být vždy jen s jednou zákaznicí sama, počítám, že jich ostříhám a obarvím tak pět za den. Stěží si takto vydělám na nájem. Majitel nám ho teď sice snížil na polovinu, ale po otevření nám slevu už zřejmě nedá,“ strachuje se kadeřnice Jitka z malého města u Prahy.

Například jednorázové ručníky nejsou k sehnání, dezinfekce si už ale obstarala. „Jsou strašně drahé,“ povzdechla si. Dodala, že od pátečního rána jí ale bez přestání drnčel telefon kvůli zákaznicím, které se chtěly co nejdřív objednat.

Chtějí zdražit

Plzeňská kadeřnice Martina Valentová počítá s tím, že zdraží. „V průměru zdražím asi o deset procent,“ řekla Právu. „Prodlouží se mi pracovní doba, protože třeba už nebudu vyplňovat čas, kdy zákaznici působí barva, pánským střihem,“ dodala.

Eva Bereková, která se ve svém studiu v Kopřivnici už přes 20 let živí coby pedikérka, manikérka, zatím neví, jaké hygienické zásady bude muset ještě plnit.

„Ty hygienické zásady my nehtařky dodržujeme. Rukavice, dezinfekce máme, roušky používáme. Takže hygienické podmínky jsem dodržovala covid necovid. Teď musím počkat, co mi vláda nařídí a jaké podmínky mi dají,“ nastínila a dodala, že o zdražování služeb nepřemýšlí.

Zdražování v řadě odvětví bude podle ekonomů znemožňovat hlavně nižší poptávka kvůli propadu příjmů většiny domácností.

Reklama

Výběr článků

Načítám