Hlavní obsah

K tmavším žloutkům vajec si drůbežáři dopomáhají barvivy, zjistil časopis

Praha

Tmavě oranžová barva žloutků u některých vajec z české maloobchodní sítě je způsobena barvivy, která drůbežáři přidávají do krmiva nosnic. Vyplývá to z testu 11 výrobků s označením čerstvá vejce z různých typů chovů, které provedl spotřebitelský časopis dTest.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Testována byla vejce z klecových chovů i z biochovů a také od jednoho drobného chovatele. Barvivo nalezené ve žloutcích se nazývá kanthaxanthin a je označované rovněž jako E 161 g. Spektrální analýzou bylo toto barvivo nalezeno v polovině testovaných vajec.

„Nejtmavší žloutky měla vejce z klecových chovů, právě ta však byla přibarvena kanthaxanthinem,“ uvedl Václav Beneš z dTestu. Nejsvětlejší žloutky měla biovejce od nosnic z ekologického chovu, kde je kanthaxanthin zakázán a laboratoř ho v těchto vejcích nenašla. Bez barviva byla i vejce ze tří nebiochovů a také vejce drobného chovatele.

Barvivo kanthaxanthin přirozeně obsahují některé mořské řasy a houby, avšak vyrábí se i synteticky. Ve vejcích se bez zásahu člověka nevyskytuje. V Evropské unii je přípravek povolen pro výživu některých zvířat včetně drůbeže, jeho množství v krmivu však nesmí překročit stanovené limity.

Barvivo zdraví neohrozí

„Spotřebitele můžeme uklidnit, že nalezené hladiny kanthaxanthinu v testovaných vejcích nepředstavují riziko pro lidské zdraví a s rezervou vyhověly limitu pro přijatelnou denní dávku pro člověka,“ doplnil Beneš.

Z testů dále vyplynulo, že jeden z drůbežářů nepravdivě na obale uváděl obohacení vajec zdraví prospěšnými omega 3 mastnými kyselinami. Podle dTestu tedy producent přisuzoval vejcím neexistující vlastnost.

A DOST! Vejce s dobarvovanými žloutky

Slepice dostávají zobat chemická éčka, aby jejich vejce měla oranžovější žloutky. Testy dTestu odhalily, kterých vajec se to týká. Co nám všechny ty umělé barvy a přísady v jídle jednou udělají s naším zdravím? Více v dalším díle seriálu A DOST! na serveru Stream.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám