Hlavní obsah

Jen čistá energie. Evropská investiční banka přestane investovat do uhlí, ropy a plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropská investiční banka (EIB) na čtvrtečním zasedání rady rozhodla, že od konce roku 2021 zastaví financování projektů v oblasti fosilních paliv. Oznámil to prezident EIB Werner Hoyer, uvedla agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Kouřící uhelná elektrárna.

Článek

„Přestaneme financovat fosilní paliva a spustíme nejambicióznější klimatickou strategii investic ze všech veřejných institucí,“ prohlásil Hoyer.

Dodal, že vědci varovali před průměrným oteplením planety o 3 až 4 stupně Celsia do konce století. „Pokud se to stane, velké části planety budou neobyvatelné a mělo by to katastrofické důsledky pro lidi všude na světě,“ dodal.

Ekologické organizace rozhodnutí EIB přivítaly. Vyjádřily však zklamání z toho, že opatření vstoupí v platnost o rok později, než se původně plánovalo. V loňském roce EIB na projekty v oblasti fosilních paliv vynaložila téměř dvě miliardy eur (zhruba 51 miliard Kč) a od roku 2013 to bylo celkem 13,4 miliardy eur (zhruba 343 miliard Kč).

Soumrak uhlí v USA. Největší soukromá těžařská firma krachuje

Ekonomika

Evropská investiční banka je institucí Evropské unie, která se specializuje na poskytování dlouhodobých úvěrů. Jejími akcionáři jsou členské státy EU. Dává k dispozici peníze na životaschopné projekty, čímž přispívá k dosažení politických cílů EU.

Radu EIB tvoří zástupci 28 členských zemí EU, obvykle ministři financí. Minulý týden ministři financí EU ve společném prohlášení uvedli, že EU by v rámci boje s klimatickými změnami měla postupně ukončovat financování ropných, plynárenských a uhelných projektů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám