Hlavní obsah

Jen 10 litrů na den, slyší Slováci na benzinkách v Maďarsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zastropování cen pohonných hmot v Maďarsku vedlo k tzv. tankovací turistice ze Slovenska. V Maďarsku totiž zaplatí za litr benzínu nebo nafty regulovaných 480 forintů (30,06 koruny) a na Slovensku 1,8 eura (44,4 koruny). Na některých maďarských čerpacích stanicích však začali tankování pro slovenské řidiče omezovat.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Majitelé čerpacích stanic to odůvodňují tím, že kvůli Slovákům jim dochází palivo a museli přikročit k regulaci. Děje se tak především na menších čerpacích stanicích, které leží na severovýchodě Maďarska nedaleko hranic se Slovenskem.

Benzín bude zase brzy dražší než nafta

Ekonomika

Majitelé čerpacích stanic omezují tankování pro Slováky většinou limitem 10 litrů na den. „Tankoval jsem ve městě Gönc, ale tankovací pistole nefungovala. Zaměstnanec čerpací stanice mi poté rázně řekl, že můžu tankovat jen deset litrů,“ uvedl Emil pro web korzár.sk. Podobné zkušenosti mají i další řidiči ze Slovenska.

Foto: Ivan Vílček

Na některých maďarských čerpacích stanicích začali tankování pro slovenské řidiče omezovat.

V březnu omezilo Maďarsko tankování zahraničních kamionů za regulované ceny. Řidiči těchto vozidel musí tankovat za vyšší, tržní ceny. Rafinérská společnost MOL přitom uklidňuje veřejnost, že má dostatečné kapacity na pokrytí spotřeby.

Zastropování cen je přivedlo do ztráty, maďarské čerpací stanice proto žalují stát

Stalo se

Vláda premiéra Viktora Orbána stanovila maximální cenu litru benzínu i nafty na 480 forintů v polovině listopadu 2021 a toto nařízení mělo platit tři měsíce. Bylo však prodloužené až do 1. července 2022.

Reklama

Výběr článků

Načítám