Hlavní obsah

Jarní veletrh Flora přilákal na 58 tisíc návštěvníků

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Na olomouckém výstavišti vyvrcholil v neděli jarní mezinárodní zahradnický veletrh Flora. V průběhu čtyř dnů na něj zavítalo podle předběžných údajů zhruba 58 tisíc lidí, což je přibližně stejně jako loni.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Spatřit bylo možno i exponáty z floristické soutěže v aranžování květin.

Článek

Organizátoři to považují za úspěch. Už proto, že mimo provoz je kvůli rekonstrukci a dostavbě centrální výstavní pavilón A. Panovaly obavy, že by to mohlo mít vliv na počet návštěvníků. Ti se však odradit nenechali. „Zájem o nejstarší československou květinovou výstavu neovlivnila ani stávající ekonomické krize,“ řekla Právu v neděli mluvčí Výstaviště Flora Zuzana Studená.

Nejatraktivnější byla tradičně hlavní expozice, která letos připomenula 440. výročí vzniku nejstarší moravské univerzity - nynější Univerzity Palackého. Nesla název Vivat Academia.

„Lidé tu mohli obdivovat rozkvetlou krásu tisícovek jarních květin, řezaných i hrnkových, mezi nimi také oblíbených muškátů, petúnií a netýkavek,“ uvedla Studená.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Diváky lákala i venkovní expozice

Návštěvníci mohli spatřit mj. záhony „Holandské zahrady“ poseté tulipány, narcisy, modřenci, nechyběly ozdobné keře, pestré vřesy, vřesovce, rododendrony. Centrem venkovní části ústřední expozice pak byla zelená přehlídka bonsají, kaktusů a sukulentů.

S vlastní expozicí se na Floře představili členové Českého zahrádkářského svazu, zájem vzbudila i přehlídka orchidejí belgických pěstitelů.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Diváci na olomoucké Floře

Jubileum olomoucké univerzity inspirovalo i jarní floristická soutěž. Mladí i zkušení floristé soutěžili v aranžování kytic pro rektora a květinové výzdobě nádob pro univerzitní aulu. Zlatou medaili za první místo v seniorské kategorii si z Olomouce odvezla Pavla Trojanová ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Nejzajímavější kytici pro rektora v juniorské kategorii vytvořila Adela Murínová ze Strachotína.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Flora lákala na olomoucké výstaviště.

Tradičně se soutěžilo i o nejhezčí výstavní expozice. Zlatá medaile v kategorii do 15 čtverečných metrů patří České zahradnické akademii Mělník. V kategorii expozic od 16 do 50 čtverečných metrů se nejvyšším oceněním mohou pochlubit holandští zahradníci firmy Jansen´s Overseas B. V. Cenou primátora města Olomouce byla za edukativní přístup a naplnění tématu Vivat Academia oceněna Univerzita Palackého.

Brány zahradnické výstavy Flora Olomouc, tentokrát letní etapy, se otevřou ve dnech 15. až 18. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám