Hlavní obsah

Jarní mrazy napáchaly vinařům škody za půl miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vinaři vyčíslili škodu za jarní mrazy, které postihly vinice koncem dubna, zhruba na půl miliardy korun. Svaz vinařů odhaduje, že letos vzroste i cena hroznů a obecně se sníží objem této stále nedostatkové suroviny.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Na snímku pomrzlý vinohrad v Moravském Žižkově na Břeclavsku

Článek

Aktuální odhad škody vyplývá z množství neprodaného vína. Plyne ze zjištění 63 vinařství, která obhospodařují plochu 3789 ha vinic.

Nejlépe dopadly vinice na Znojemsku, kde jsou škody prakticky nulové. Nejhůře je na tom oblast velkopavlovická, kde by výnosy mohly být až o 20 procent nižší.

„Škody jsou taktéž lokální a místy i fatální. Patrně nejpostiženější plochy u Velkých Bílovic, kde škody dosahují 60 až 80 procent, a v katastru Hustopečí, kde jsou místní škody kolem 40 procent," uvedl prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray. Několik silně zmrzlých vinic je podle něj také na Mikulovsku u Březí a Dolních Dunajovic.

Loni byly škody způsobené mrazy ještě větší, překročily miliardu korun.

Z následků mrazů mají obavy také ovocnáři. Očekávají, že se chladné počasí projeví například na úrodě meruněk nebo hrušek. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Noční mráz zničil část úrody

Že příroda je stále pánem a člověk s ní neudělá nic, dokázala noc ze čtvrtka na pátek. Na některých místech Brněnska ukázal teploměr minus šest stupňů,...

Výběr článků

Načítám