Hlavní obsah

Vinaři a ovocnáři se bojí o úrodu

Právo, Milan Vojtek

Mráz, který některé části Moravy zasáhl v noci na pondělí, se zatím vcelku trefil do období, kdy napáchal menší škody. Předpověď počasí pro noc na pátek ale vinaře i sadaře děsí.

Foto: Foto archiv Práva, Právo

S mrazy mají na jižní Moravě smutné zkušenosti. Takto poničil mráz 18. května 2012 vinice sedleckých vinařů.

Článek

„Asi pošleme všechny povinně do kostela, aby se modlili, ať nás to mine,“ řekl technolog ZD Sedlec Ctirad Králík.

Společnost produkující Sedlecká vína má své vinice především kolem rybníka Nesyt a se škodami způsobenými mrazem už mají své zkušenosti.

Na Brněnsku už byl mráz

„Zatím nás mráz nepostihl, ale předpověď počasí na konec týdne mě znepokojuje. Přemýšlíme, co se dá dělat, jestli máme třeba zkusit rozdělat ohně. Uvidím, jak se situace do čtvrtečního večera vyvine,“ řekl Králík.

Zatím prognóza hovoří o pětistupňovém mrazu, vinice, respektive budoucí úrodu, již v minulosti hodně poškodil i jen dvoustupňový mráz. Na jiných místech už ale hlásí i první škody.

Předpověď příznivá není a uděláme vše, abychom škody minimalizovali
Vojtěch Šafařík, ředitel společnosti SADY CZ, s.r.o., v Bzenci na Hodonínsku

„V noci na pondělí jsme v sadech u Nosislavi na Brněnsku měli mráz tři a půl stupně pod nulou. Dá se říci, že jabloním neublížil, protože jejich květy jsou ještě nerozvinuté, chráněné v poupěti. Hůře dopadly hrušky, ty mráz nachytal v době odkvětu, takže nějaké škody na nich budou,“ uvedl ředitel společnosti SADY CZ, s. r. o., v Bzenci na Hodonínsku Vojtěch Šafařík.

Následky ale budou patrné až zhruba za tři dny. Šafařík přesto věří, že nebudou velké, k tomu jim měla pomoci skutečnost, že šlo už o závěr doby květu, a pořízení stroje, který sady chrání umělou mlhou. Bzenečtí sadaři jej před očekávaným nočním mrazem právě v hruškovém sadu použili.

Mráz –2,5 stupně naměřili i v sadech u Nechvalína na Hodonínsku, naštěstí beze škod na květech. Podobně jako vinaři i ovocnáři mají obavy z druhé poloviny týdne. „Do pátku už se nám mohou rozvinout právě jabloně. Předpověď příznivá není a uděláme vše, abychom škody minimalizovali,“ dodal Šafařík.

Technologie na výrobu umělé mlhy

„Nás to zatím minulo. Nejnižší teploty jsme naměřili 1,7 stupně,“ uvedl vedoucí sadů společnosti Pomona v Těšeticích na Znojemsku Karel Bobek. Významný pěstitel meruněk a broskví si po loňských zkušenostech, kdy mráz poničil nemalou část úrody ovoce, také pořídil ke dvěma traktorům technologii na výrobu umělé mlhy. Zařízení ji vytváří ze směsi glycerínu a mlhy.

„Mlha vytváří vrstvu a zabraňuje úniku tepla z půdy. Nedovoluje tak prochlazování stromů a ochrání květy před zmrznutím,“ popsal výhody zařízení Bobek. Jak dodal, jako ochranu proti mrazům zkoušeli spalovat větve či slámu, ovšem s nevalným efektem. Stroje zahalí až deset hektarů, nesmí ale vanout silný vítr.

„Také my s obavou očekáváme další dny. Asi je budeme muset nasadit, nejlepší by ale bylo, kdyby už mohly stát ve skladu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám