Hlavní obsah

Japonsku roste dluh, Moody's snížila ratingový výhled země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Ratingová agentura Moody's Investors Service snížila poprvé za téměř devět let, konkrétně od května 2002, výhled úvěrového hodnocení Japonska. Způsobily to obavy z vysokého dluhu země. Známce Aa2 se snížil výhled ze stabilního na negativní, jak uvedl server BBC s odkazem na zprávu ratingové agentury.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dá se předpokládat, že další vývoj přinese patrně snížení ratingu země vycházejícího slunce. Moody's ve zprávě k ratingu zpochybňuje moc vlády prosadit potřebné reformy. Podle agentury roste nejistota kolem schopnosti Japonska udržet rostoucí dluh pod kontrolou.

Varování Moody's je další ranou pro důvěru v premiéra Naota Kana za situace, kdy mu klesá hodnocení v očích veřejnosti a země má nejvyšší zatížení dluhem mezi vyspělými ekonomikami. Veřejný dluh Japonska představuje 200 procent jeho hrubého domácího produktu.

V lednu snížila rating Japonska agentura Standard & Poor's na AA-mínus z AA, a to poprvé za devět let. Navíc počátkem února vystřídala Japonsko na pozici druhé největší světové ekonomiky Čína. Ostrovní země se snaží zvýšit svůj hospodářský růst, proto stoupají vládní výdaje a s tím spojené půjčky.

Japonské ministerstvo financí v lednu zveřejnilo odhad, že dluh země do března příštího roku vzroste na 997,7 biliónu jenů (asi 215,6 biliónu Kč). Letos se odhaduje na 943 biliónů jenů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám