Hlavní obsah

Japonsko vyzvalo obyvatele k úsporám energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Japonská vláda vyzvala obchodníky a občany, aby šetřili elektřinou. Aby se země vyhnula nebezpečí výpadků dodávek elektrického proudu, je nutné výrazně snížit odběr, místy až o 15 procent. Japonsku se nyní nedostává elektřiny, protože po fukušimské havárii bylo odstaveno 50 jaderných reaktorů.

Foto: Issei Kato, Reuters

Jaderná elektrárna Kašivazaki

Článek

V průmyslové oblasti na západě Japonska, kde elektřinu dodává společnost Kansai, je potřeba snížit odběr o 15 procent. Po setkání vlády její tajemník Osamu Fudžimura řekl, že je potřeba "široce iniciovat úsporná opatření".

"Vláda se pokusí tvrdě zapracovat na tom, aby úsporná opatření, o nichž dnes rozhodla, měly co nejmenší dopad na ekonomiku a život lidí," řekl Fudžimura a dodal: "Toto léto budu opakovat náš apel k národu, aby šetřil energií."

Právě horké japonské léto představuje kvůli všudypřítomné klimatizaci velkou zátěž pro energetiku. Výzva vlády bude platit od července do září. Zatím nemíní sahat k vyhlášení omezení odběru.

Vláda se zdráhá obnovit provoz odstavených reaktorů kvůli lidem, kteří se po fukušimské tragédii bojí jaderné energetiky. Ta přitom před zemětřesením dodávala až 30 procent elektřiny. Panují ale obavy, že by nedostatek elektřiny mohlo vést k růstu její ceny a zbrzdit nadějně se zotavující ekonomiku.

Premiér Jošihiko Noda přesto ve čtvrtek uvedl, že se brzy rozhodne o opětovném spuštění dvou reaktorů v elektrárně Ohi vlastněné společností Kansai.

Reklama

Související články

Japonsko uzavřelo další jadernou elektrárnu

Japonsko pokračuje v programu odbourání závislosti na jaderné energii, který v zemi začal po loňském zemětřesení. To 11. března 2011 poničilo elektrárnu...

Japonsko povolí lidem od Fukušimy návrat

Japonská vláda v pátek oznámila záměr zrušit zákaz vstupu do některých měst prefektury Fukušima. Úřady nařídily po loňské havárii v tamní jaderné elektrárně...

Výběr článků

Načítám