Hlavní obsah

Jak bez starostí a výhodně platit v cizině

– PRAHA
Novinky, Petr Kala

Stále mnoho lidí vyjíždí na dovolenou do zahraničí pouze s hotovostí, rychle však roste počet těch, kteří si zvykli na výhody platebních karet. Dobrou volbou může být také používání cestovních šeků. Každý způsob má přednosti a nedostatky. Jak se tedy nejlépe rozhodnout?

Foto: HZS Zlínského kraje

Ilustrační foto - požár

Článek

Pokud vlastníte mezinárodní platební kartu, není důvod, proč ji při cestě do zahraničí nechávat doma. Jako doplněk je ideální nižší částka v hotovosti pro případy, kdy není možné kartu použít. Pokud platební kartu nemáte, je asi nejvhodnější nakoupit cestovní šeky, opět doplněné menší sumou valut. Šeky jsou totiž o dost bezpečnější než pouhá hotovost, zpravidla navíc vyjdou levněji.

Častý výběr kartou z bankomatu se prodraží

Nejpohodlnějším platebním nástrojem je určitě mezinárodní platební karta. S ní člověku odpadají starosti, kde sehnat nejlevnější valuty či kolik peněz si vyměnit. Oceníte ji také v případech, kdy se chystáte procestovat více zemí, kde mají různé měny.

Kartu by měl člověk využívat zejména k bezhotovostním platbám u obchodníků - jsou totiž zdarma. Naproti tomu se určitě nevyplatí používat ji často pro výběr peněz z bankomatu. Poplatky za jeden výběr v zahraničí se totiž pohybují nejčastěji od sta korun nahoru. Nevýhodné jsou zejména výběry nižších sum, neboť banky za výběr účtují minimální poplatky.

Například výběr dvou set eur přijde podle druhu banky na 100 až 140 korun. Ale výběr 50 eur vyjde téměř stejně. Pokud vyberete třeba kartou eBanky čtyřikrát 50 eur, zaplatíte na poplatcích celkem 560 korun. Při výběru 200 eur najednou však zaplatíte "pouze"140 korun. Proto je dobré myslet dopředu a vybrat vyšší částku najednou.

Vysoká bezpečnost

Předností karet je také poměrně vysoká bezpečnost. To platí zvláště u elektronických platebních karet. Při odcizení nebo ztrátě ji můžete telefonicky zablokovat. Ať jste kdekoli na světě, banka kartu po nahlášení během několika desítek sekund vyřadí z provozu.

Embosované karty, s kterými lze platit i na místech s mechanickými snímači, mohou být teoreticky zneužity i po jejich zablokování. Pravděpodobnost je však velmi malá, navíc by se jednalo jen o menší částky. Při větších částkách totiž obchodníci vždy platnost karty ověřují.

Poplatky za blokaci elektronických karet nejsou nijak vysoké, pohybují se kolem dvou set korun, pozastavení embosovaných karet však vyjde minimálně na dva tisíce korun, v Živnostenské bance je to však zdarma. Karty jsou proti zneužití chráněny také podpisovým vzorem a u některých transakcí je nutné zadat PIN.

Výhodnější devizový kurs

Při transakcích platební kartou se platba v zahraniční měně přepočítává na měnu účtu, ke kterému byla karta vydána. Klienti u nás si v naprosté většině pořizují karty ke svým běžným korunovým účtům.

Banky při konverzi používají výhodnější devizové kursy. Je však dobré vědět, že výpočet částky, kterou banka zatíží účet klienta, probíhá ve dvou krocích. Platba je nejprve ještě v zahraničí převedena do zúčtovací měny karetní asociace.

Například u karet asociace Visa to bývá americký dolar, společnost Europay (karty Maestro a Mastercard) používá pro většinu zemí světa jako zúčtovací měnu euro. Každá konverze něco stojí, a tak není výhodné, pokud je měna platby rozdílná od zúčtovací měny.

V zemích, které používají euro, budou tedy levněji vycházet karty Maestro a Mastercard, ve Spojených státech zase karty Visa. Ve druhém kroku se teprve platba dostane k naší bance, která částku převede na koruny kursem deviza prodej a odečte klientovi z účtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám