Hlavní obsah

Jahn: Ekonomiku podráží slabá státní správa

Právo, Novinky, vč, pit
Praha

Výkon ekonomiky podráží slabá státní správa. Její krize trvá už řadu let. Řekl to v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce Martin Jahn, generální ředitel Volkswagen Group Russia a prezident Sdružení automobilového průmyslu ČR.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Martin Jahn

Článek

„Politici se zabývají sami sebou a ne tím, abychom byli konkurenceschopní v ekonomice,“ uvedl Jahn. K lepšímu fungování tuzemské ekonomiky a jejímu vystoupení z recese by tak bylo zapotřebí, aby česká státní správa získala více efektivity a profesionality.

Podle jeho slov je na tom i přesto česká ekonomika relativně dobře. „Mohla by ale dokázat víc,“ zdůraznil Jahn, podle něhož je důležité jednotlivé investice efektivně vynaložit.

Jak Jahn uvedl, citelně chybí kontinuita ve státní správě. Při změně toho či onoho ministra a vlády se stává, že určitý návrh je ve stejném znění předkládán už třetímu ministrovi. „Bohužel nefunguje státní tajemník, který by zachoval kontinuitu ve státní správě,“ uvedl Jahn.

Kudrna: Zahradníci se hádají

Za pravdu mu dal politolog Zdeněk Kudrna z Institutu pro výzkum evropské integrace Vídeňské univerzity. „Zahradníci se hádají, kdo bude největším zahradníkem, ale chybí impuls k ekonomickému rozvoji. Je čas, aby stát do toho vstoupil,“ uvedl. Kudrna doporučuje vsadit na takové projekty, jako je například zateplování budov, které přináší pro lidi i ekonomiku mnoho příznivých efektů.

Tuzemské ekonomice by podle Kudrny prospěla větší podpora konkurenceschopnosti. Samozřejmě je nutné zaměřit se i na snížení míry nezaměstnanosti.

Podle ekonoma ČSOB Tomáše Sedláčka je dokladem špatné práce státní správy, že když se zrodí nějaký zajímavý nápad, tak vyjde z odborných skupin, nikoli z ministerstev či od politiků.

Reklama

Výběr článků

Načítám