Hlavní obsah

Jadran bude levnější, chorvatský ministr chce nalákat turisty

Záhřeb

Turisticky lacinější by se pro turisty, tedy i Čechy, mohl stát pobyt u Jaderského moře v Chorvatsku. V rámci ozdravení tamního hospodářství navrhl ministr turistiky Veljko Ostojić ve vládě premiéra Zorana Milanoviče snížení cen u Jadranu, což by mělo podpořit cestovní ruch.

Foto: Profimedia.cz

Kemp na břehu Jadranu

Článek

Podle portálu jutarnji.hr chce Ostojić snížit sazbu daně z přidané hodnoty pro majitele kempů a soukromých ubytovacích zařízení i restaurací.

Předtím, než by ale daň klesla ze současných 23 procent na deset, se mu však představitelé turistických podnikatelských svazů musí zavázat k tomu, že sníží ceny a nebudou propouštět. A také se budou snažit zvýšit kvalitu poskytovaných služeb. Desetiprocentní sazba v současné době platí jen pro hotely.

„Bez takové dohody nemůžeme sazbu DPH snížit,“ tvrdí ministr. Chorvatsko, které koncem ledna čeká hlasování v referendu o vstupu do Evropské unie, je přitom na příjmech z turistiky velmi závislé.

Podíl turistického průmyslu na HDP dosahuje zhruba jedné pětiny. Tato jihoevropská země patří také mezi nejčastější cíle českých turistů, v posledních letech jich Chorvatsko navštěvuje přes 800 000 ročně.

Anketa

Naplánovali byste si dovolenou u Jadranu, pokud by byla levnější než dosud?
Ano
67,6 %
Ne
19,2 %
Záleželo by na tom, o kolik
13,2 %
Celkem hlasovalo 12116 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám