Hlavní obsah

Jablka z Polska obsahovala šestkrát větší množství pesticidu, než je povoleno

Novinky, tov

Na český trh se dostalo přes 1,5 tuny jablek odrůdy Prince z Polska, které obsahovaly nepovolené množství pesticidu. Ve čtvrtek o tom informovala Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Do kterých obchodů se jablka z pražského velkoobchodu dostala, se nepodařilo zjistit. Obchodu hrozí pokuta.

Foto: SZPI

Jablka odrůdy Prince z Polska obsahovala šestkrát větší množství pesticidů, než povoluje limit.

Článek

„V laboratoři inspekce bylo zjištěno, že jsou na tuzemském trhu jablka kontaminovaná nepovoleným množstvím pesticidu chlorpyrifos. Jednalo se o jablka odrůdy Prince polského původu, která byla do Česka distribuována v množství 1560 kilogramů,” uvedl mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.

Předpisy stanovují maximální limit tohoto pesticidu 0,01 miligramu na kilogram, laboratorní rozbor ale potvrdil šestkrát vyšší koncentraci v množství 0,066 miligramu na kilogram.

Inspekce vzorek odebrala ve velkoobchodu big.fresh.fruit v Praze, dodavatelem byla firma P.H.U. Tompol z Vratislavi. Kontrolovaný velkoobchod nedokázal doložit a identifikovat pohyb těchto jablek v tržní síti, dodal mluvčí.

SZPI nález nahlásila do evropského systému rychlého varování RASSF a s velkoobchodem zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám