Hlavní obsah

Italská vláda převezme kontrolu nad aerolinkami Alitalia

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská vláda v červnu převezme plnou kontrolu nad aerolinkami Alitalia. Ve čtvrtek o tom informoval ministr průmyslu Stefano Patuanelli, podle nějž by letecká společnost v opačném případě kvůli koronavirové krizi zkrachovala. Tržby Alitalie letos zatím klesly o 87,5 procenta.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Italský vlajkový dopravce Alitalia má problémy už mnoho let. Před krachem stál už několikrát.

Článek

Alitalia je od května 2017 pod zvláštní správou. Paralýza leteckého odvětví v důsledku pandemie nemoci covid-19 jen završila vleklé problémy firmy, kterou chtěla italská vláda původně prodat soukromým investorům.

Znárodnění ČSA nic neřeší, říká ekonom

Ekonomika

Patuanelli parlamentnímu výboru pro dopravu řekl, že vláda založí na počátku června novou společnost, jež získá stoprocentní podíl v problematických aeroliniích.

„V letce nové Alitalie bude přes 90 strojů v porovnání s nynějšími 113 letadly,” uvedl ministr průmyslu.

Podle odhadů sdružení pro leteckou dopravu IATA letos přijdou světové aerolinky v úhrnu o polovinu příjmů – v přepočtu 7,7 bilionu korun. Sdružení očekává, že příjmy z přepravy cestujících v důsledku ekonomického útlumu a přetrvávajících restrikcí ve srovnání s loňským rokem klesnou o 55 procent.

Schillerová: Nejlepší by bylo koupit ČSA

Ekonomika

Česká ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) minulý týden uvedla, že by bylo nejlepší, kdyby český stát koupil České aerolinie (ČSA).

„Bylo by nejlepší je koupit. Ale je tam už také nějaký zahraniční strategický partner, což vidím jako problém. Musíme se o tom bavit,” uvedla Schillerová na dotaz Hospodářských novin, zda stát hodlá zachraňovat ČSA.

„Očekávám, že ministerstvo průmyslu a obchodu připraví analýzu, které firmy jsou natolik strategické, že je máme zachránit,” řekla dále Schillerová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám