Hlavní obsah

Italská ekonomika se nečekaně propadla zpět do recese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská ekonomika, která je třetí největší v eurozóně, se ocitla zpět v recesi. Hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí podle předběžných dat klesl o 0,2 procenta. Trh přitom počítal s růstem.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Recese se většinou definuje jako dvě čtvrtletí po sobě, kdy klesá objem hrubého domácího produktu. V prvních třech měsících roku klesla italská ekonomika o 0,1 procenta.

Italský statistický úřad ISTAT ve středu zveřejnil také údaje v meziročním přepočtu. Proti stejnému období loni klesl italský hrubý domácí produkt o 0,3 procenta. I v tomto případě se čekal nárůst, a to o 0,1 procenta.

K poklesu podle italských statistiků došlo v průmyslu, službách a zemědělství, napsala agentura Reuters.

Italská ekonomika se z dosud poslední hospodářské recese vymanila na konci loňského roku. Ekonomika tehdy stoupla o 0,1 procenta, a poprvé po dvou letech recese tak obnovila mírný růst.

Reklama

Související články

Turistická Itálie usnula na vavřínech

Návaly před památkami ničemu varovnému nenasvědčují: i v římském horku se před vstupem do vatikánských muzeí táhne dlouhá fronta turistů. Něco se však přece...

Výběr článků

Načítám