Hlavní obsah

Itálii hrozí postih kvůli rozpočtu

Právo, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italská vláda neustoupí Evropské komisi ani o píď a svůj plánovaný rozpočet neupraví. Itálii kvůli tomu hrozí nejen nepříznivá reakce trhů, ale jako první zemi v eurozóně také tučná pokuta.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Italská vláda navrhuje pro příští rok rozpočet s trojnásobným schodkem, než měla za cíl předchozí vláda. Ministr práce a vicepremiér Luigi Di Maio vzdor výzvě z Bruselu tvrdí, že se plán měnit nebude.

Článek

Komise dala Římu čas do úterý, aby plán zamítnutý minulý měsíc změnil. Italští představitelé však byli po úterním večerním zasedání kabinetu neoblomní.

„Rozpočet se měnit nebude,“ prohlásil rezolutně vicepremiér Luigi Di Maio z Hnutí pěti hvězd, zatímco další místopředseda vlády Matteo Salvini z koaliční Ligy severu ohlásil, že rozpočtový plán bude bránit jako v ragbyovém mlýně.

Vyčítají si špatná čísla

Vláda chce kromě jiného zvýšit Italům důchody a zavést minimální příjem. Tvrdí, že její opatření pomohou nastartovat růst třetí největší ekonomiky eurozóny. Se svými představami o větším zadlužení ale narazila u Komise, která jí vůbec poprvé v historii vrátila rozpočet k přepracování.

Řím plánuje pro příští rok rozpočtový schodek ve výši 2,4 procenta HDP. To je třikrát víc, než byl cíl předchozí středolevé vlády. V roce 2020 pak italská vláda operuje s deficitem v úrovni 2,1 procenta HDP. Předpovídá přitom ekonomický růst 1,5 procenta.

Podle Komise to je nereálné. Itálii upozorňuje, že pro příští dva roky jí hrozí schodek 2,9 a 3,1 procenta HDP, což by znamenalo prolomení tříprocentní hranice definované tzv. maastrichtskými kritérii. Komise současně varuje, že i růst bude nižší. Mezinárodní měnový fond už také Itálii varoval, že její růst v roce 2020 zpomalí na jedno procento. Rishi Goyal, který misi MMF vedl, ve středu varoval před problémy. „Růst zpomaluje. Jestli se blíží recese, to se uvidí, ale riziko stoupá,“ řekl.

Italský ministr ekonomiky Giovanni Tria ale tvrdí, že propočty z Bruselu jsou mylné. A cílit na deficit pod jedno procento jako dosud by podle něj byla „sebevražda“. „Musíme se dostat z pasti slabého růstu,“ poznamenal.

Spor zhoršuje vztahy

Někteří analytici upozorňují, že spor vede ke zhoršení vztahů Itálie s Unií, takže by státy eurozóny nemusely mít tolik vůle Itálii v případě nezbytnosti finančně vypomoci. „A stejně tak se stává méně pravděpodobným, že by Itálie požádala o takovou podporu zavčas, tedy například dříve, než se situace vymkne kontrole,“ sdělil AFP expert nizozemské Rabobank Maartje Wijffelaars.

Zemi, jejíž veřejný dluh činí 2,3 bilionu eur (59,7 bilionu Kč), tedy 131 procent HDP, nyní podle agentury AFP hrozí zdlouhavý proces, na jehož konci může být pokuta z Bruselu až 3,4 miliardy eur (88,2 miliardy Kč). První krok Evropské komise se očekává příští středu, kdy budou upřesněny ukazatele o italském dluhu.

Na spor už mezitím reagují trhy. Milánská burza se včera ráno potýkala s propadem o 1,4 procenta. Zemi mezitím dál rostou úroky z půjček.

Reklama

Výběr článků

Načítám