Hlavní obsah

Irsko s Portugalskem můžou potřebovat další pomoc, píší v Německu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Düsseldorf

Kromě Řecka by mohly potřebovat další finanční pomoc od Evropské unie také Irsko a Portugalsko. Uvedl to německý list Handelsblatt, který se odvolává na zdroje z Evropské komise.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Irsko prý bude potřebovat „bezpečnostní síť“ poté, co se v lednu začne znovu plně financovat pomocí dluhopisů. Podle listu se proto uvažuje o poskytnutí takzvaného záložního úvěru, ze kterého by země čerpala pouze v nouzové situaci. Ministři financí eurozóny by o tom údajně mohli rozhodnout v listopadu.

Irsko se v roce 2010 dohodlo s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranném úvěru 85 miliard eur (zhruba 2,2 biliónu korun). V březnu irská vláda prodala první desetileté dluhopisy od získání pomoci, což byl podle MMF další důležitý krok k úplnému návratu země na dluhopisové trhy.

Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur. Záchranný program pro Portugalsko skončí v polovině příštího roku, upozornila agentura DPA.

Řecký ministr financí Jannis Sturnaras minulý měsíc připustil, že Řecko by mohlo potřebovat dodatečnou pomoc v objemu deseti miliard eur (přes čtvrt biliónu korun). Řecko již dostalo od Evropské unie a MMF dva balíky pomoci v celkové sumě 240 miliard eur. MMF v červnu odhadl, že Řecku bude v letech 2014 a 2015 chybět téměř 11 miliard eur. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám