Hlavní obsah

Irská vláda představila čtyřletý plán úspor, chce ušetřit 15 miliard eur

Novinky, pit
Dublin
Aktualizováno

Členové irské vlády představili čtyřletý úsporný plán, při kterém by chtěli ušetřit 15 miliard eur, z toho 40 procent v příštím roce. Plán by měl zemi vyvést ze současných potíží.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Článek

Podle irského ministerského předsedy Briana Cowena je plán milníkem na cestě k obnově Irska.

Úsporami výdajů chce vláda ušetřit deset miliard eur a zvýšenými daněmi a dalšími opatřeními získat zbylých pět miliard. Mezi opatřeními je zejména zvýšení sazby daně z přidané hodnoty, snížení počtu státních zaměstnanců a snížení minimální mzdy.

Jak připomněl šéf Strany zelených John Gormley, jde o největší krizi v historii Irska. Vinu za stávající situaci připisuje nezodpovědným praktikám bank.

Irský ministr financí Brian Lenihan předpokládá v příštím roce růst HDP, deficit nového rozpočtu bude činit asi devět procent HDP. Jak dále Lenihan uvedl, je nutná reforma pracovního trhu. Investice do vzdělání bude podle něj dál prioritou a plán by měl ošetřit i hranici odchodu do důchodu.

Irsku pomoc přislíbila Evropská unie v neděli a nyní se o ní v Dublinu jedná. Nejčastěji se hovoří o částce v pásmu 80 až 90 miliard eur (až 2,2 biliónu Kč), podle posledních zpráv by to mělo být 85 miliard eur.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám