Hlavní obsah

Inspekce testovala respirátory, z 19 prošel jen jeden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U tři čtvrtin kontrolovaných respirátorů v loňském roce Česká obchodní inspekce (ČOI) zjistila porušení zákona. U většiny kontrolovaných respirátorů nebyl přiložený návod k použití. Malý vzorek byl poslán i k technologickému přezkoušení, v němž drtivá většina respirátorů neprošla.

Foto: ČOI

Jeden z kontrolovaných respirátorů

Článek

Do laboratoří inspektoři v rámci kontrol zaslali 19 vytipovaných vzorků, z toho 17 jich nevyhovělo požadavkům na průnik materiálu a dýchací odpor. Jeden se nadále posuzuje. Testováním tak prošel pouze jeden.

„Dále bylo u 55 vzorků výrobků provedeno interní posouzení, kterým bylo zjišťováno splnění požadavků na značení,” uvedla inspekce ke kontrolám.

ČOI na základě zjištěných nedostatků udělila 510 pokut v celkové hodnotě 8,3 milionu korun. Zakázala také distribuovat přes 972 tisíc kusů výrobků za 20 milionů korun.

Nedostatky u tří ze čtyř respirátorů

Inspekce v loňském roce provedla celkem 1340 kontrol, porušení předpisů zjistila v 1005 případech, což představuje tři čtvrtiny všech kontrol.

Změna kvůli uprchlíkům, roušky mají být povinné u dětí podle věku

Domácí

Z celkového počtu kontrolovaných ochranných prostředků dýchacích orgánů (2125) zjistila porušení předpisů u 1425 výrobků. Inspektoři mimo jiné kontrolovali značení, návod k použití či technickou dokumentaci.

Kvůli šíření epidemie covidu-19 bylo loni nošení respirátorů ve vnitřních prostorách povinné, respirátory se tak prodávaly doslova na každém rohu, nikoliv pouze v lékárnách či prodejnách pracovních pomůcek.

„Respirátory stejného výrobce pak mohly být prodávány v různých baleních a pod různým označením, což vedlo k tomu, že některé výrobky byly u různých hospodářských subjektů kontrolovány vícekrát,” uvedla ČOI.

Povinné respirátory ve veřejné dopravě od Velikonoc skončí, naznačil Válek

Domácí

Z počtu 1005 porušení právních předpisů zjistila inspekce v 733 případech nedostatky v návodu a informacích pro spotřebitele, ve 458 případech chyběl návod a informace pro spotřebitele v českém jazyce. V 564 případech nebyl návod a informace pro spotřebitele přiložen vůbec. Výrobky měly podle inspektorů nedostatky i v povinném označení, údajích o výrobci či dovozci.

Reklama

Výběr článků

Načítám