Hlavní obsah

Inspekce stáhla z obchodů tisíce hraček

Novinky, Tomáš Holý
Aktualizováno

Česká obchodní inspekce (ČOI) opět prověřovala hračky prodávané v tuzemských obchodech. Ve třetím čtvrtletí letošního roku zjistila desítky pochybení. Z obchodů nechala stáhnout přes čtyři tisíce hraček.

Článek

"Inspektoři při kontrolách ověřují, zda na trhu nejsou prodávány výrobky, které by mohly poškodit zdraví hrajících si dětí z důvodu nevhodných mechanických a fyzikálních vlastností hraček, špatné konstrukce výrobků či nedostatečných nebo nesprávných varování a dalších informací nezbytných pro splnění základních požadavků na bezpečnost,“ uvedla inspekce na svých internetových stránkách.

Co se týče hraček pro děti ve věku do 36 měsíců, ČOI prověřila 110 distributorů, dva dovozce a jednoho výrobce. Problémy byly zjištěny ve 24 případech, přičemž zakázáno bylo prodávat 807 kusů hraček v hodnotě necelých 50 tisíc korun.

Na co si dát pozor při nakupování zboží pro děti:
Sdružení obrany spotřebitelů (SOS) doporučuje nakupovat hračky a potřeby pro děti u ověřených prodejců. To znamená vyhnout se pokoutním prodejům, bleším trhům a prodejním akcím. Nedoporučuje se kupovat použité zboží.
Hračky by měly mít štítek či etiketu, kde je uvedeno, pro jak staré děti je zboží vhodné. U každého výrobku by měly být informace o složení, označen by měl být také výrobce či dovozce.
SOS doporučuje také kupovat certifikované značky, tedy ty, které mají logo CE.
Podezřelé zboží lze poznat i při prvním ohledání. Například plastové hračky by neměly zapáchat, z hraček by se nemělo uvolňovat barvivo nebo drobné části.
Lidé by měli zvážit nákup dětského zboží v aukcích, kde není poznat kvalita. Zboží navíc již většinou nemá záruku.
Rodiče by také měli sledovat informace České obchodní inspekce, SOS či databázi Rapex, která informuje o závadném zboží.

U hraček určených dětem ve věku od tří do 14 let věku inspektoři zkontrolovali 260 distributorů a dva dovozce. Chyby byly nalezeny u 105 z nich, 3737 kusů hraček nesmělo jít do prodeje. Hodnota zboží činila 236 tisíc korun.

Závadná byla i dětská kosmetika

Problémy byly zjištěny i u výrobků určených pro dětskou péči. Inspekce zakázala prodávat čtyři kusy zboží v hodnotě necelých 14 tisíc korun.

Při všech kontrolách ČOI udělila také několik pokut za desítky tisíc korun, zahájila také několik správních řízení.

"Zjištěné nedostatky jsou zapříčiněny opakovaným nerespektováním příslušných právních předpisů ze strany výrobců, dovozců a distributorů," uvedla Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce.

Reklama

Výběr článků

Načítám