Hlavní obsah

Inspekce našla další saláty se smrtelnou listerií

Novinky, toh

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) objevila v salátech Rumcajs a Pochoutkovém salátu nebezpečné bakterie Listeria monocytogenes. Závadné potraviny pochází z firmy Jiřího Duška v obci Vrdy u Čáslavi. Bakterie způsobuje onemocnění listeriózu, na kterou před dvěma lety v Česku zemřelo 14 lidí.

Článek

Podle testů se bakterie nacházely v salátu Rumcajs se spotřebou do 3. listopadu a také v Pochoutkovém salátu s trvanlivostí do 4. listopadu.

"Spotřebitelé mohou mít tyto saláty ještě doma, proto jim nedoporučujeme jejich konzumaci,“ uvedla mluvčí SZPI Martina Šmídtová. Podle ní se jedná o firmu lokálního významu.

LISTERIÓZA

Co je listerióza

Onemocnění, které způsobuje požití potravy kontaminované bakterií Listeria monocytogenes.

Koho postihuje?

Především těhotné ženy, novorozence a dospělé osoby s oslabeným imunitním systémem.

Příznaky

Horečka, bolest ve svalech, žaludeční nevolnost, zvracení nebo průjem.

Jak se bakterie dostane do jídla?

Zelenina se může kontaminovat z půdy, kde Listeria monocytogenes žije. Zvířata mohou být nositeli bakterie, aniž by se u nich projevily známky nemoci, a mohou kontaminovat potraviny živočišného původu jako je maso a mléčné výrobky. Bakterie přežívá také v nejrůznějších syrových potravinách, jako jsou různé druhy nevařeného masa a zeleniny.

Výrobce musí nyní provést kompletní sanitaci provozovny. Bezpečnost prověří další kontrola. "Za účelem zjištění kontaminace budou také analyzovány všechny suroviny, z nichž byly uvedené saláty vyrobeny,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám