Hlavní obsah

Inflace zatím výrazně neklesá, drží se pod sedmi procenty

Novinky, toh
PRAHA
Aktualizováno

Inflace na konci září meziročně nepatrně vzrostla na 6,6 procenta. Růst cen tak byl o jednu desetinu vyšší než na konci srpna. Podle údajů Českého statistického úřadu se na zvýšení podílely zejména ceny tabáku, alkoholu či ceny v kultuře a vzdělávání.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zmírnění růstu cen nastalo zejména u běžného pečiva na 25,6 % (ze 30,1 % v srpnu).

Článek

„Zrušení padesátníků nemělo na inflaci výraznější dopad. Inflace je výrazněji pod úrovní, kterou ČNB očekávala, tedy 6,9 %,“ komentovala analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Na konci srpna inflace po několika měsících výrazně klesla o čtyři desetiny na 6,5 procenta. Podle analytiků by ceny zboží měly do konce roku klesat výrazněji. Ministerstvo financí v létě uvedlo, že letošní průměrná inflace měla být 6,1 procenta. Příští rok by měla klesnout v průměru na 2,9 procenta.

Oproti srpnu ceny v obchodech v průměru klesly o dvě desetiny procenta. Výrazněji oproti prázdninám klesly ceny ovoce (o 7,8 procenta), brambor (o 8,8 procenta)či zeleniny (o 9,2 procenta).

Podle statistiků byly v září ceny benzínu a nafty nejnižší za posledních pět měsíců. „Ceny pohonných hmot do konce roku mohou zlevnit zhruba o korunu,“dodala Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám