Hlavní obsah

Inflace v USA klesla na 8,5 procenta

Míra inflace ve Spojených státech amerických v červenci překvapivě klesla na 8,5 procenta z červnových 9,1 procenta. Ve středu to uvedlo americké ministerstvo práce. Meziměsíčně zůstaly ceny beze změny. Za zpomalením tempa stojí především zlevnění pohonných hmot.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ekonomové v průzkumu Dow Jones očekávali, že inflace meziročně vzroste o 8,7 procenta a meziměsíčně o 0,2 procenta, uvedl server CNBC. Výsledky jsou tak překvapením.

Meziměsíčně ceny energií souhrnně klesly o 4,6 procenta, ačkoliv třeba elektřina zdražila o 1,6 procenta. U benzinu byl propad dokonce 7,7 procenta. O 1,1 procenta naopak zdražily potraviny a o půl procenta náklady na bydlení.

V meziročním srovnání potraviny zdražily o 10,9 procenta, elektřina o 15,2 procenta.

Meziměsíční míra inflace v červenci stoupla nejméně od února, meziročně na 17,5 procenta

Ekonomika

Spotřebitelské ceny v USA rostou kvůli řadě faktorů. Patří mezi ně nestabilní globální dodavatelské řetězce, masivní vládní stimuly na začátku pandemie nemoci covid-19 a ruská invaze na Ukrajinu.

Navzdory zmírnění zůstávají inflační tlaky stále zvýšené. Americká centrální banka (Fed) nyní zvažuje, zda v září opět zvýší hlavní úrokovou sazbu o 0,75procentního bodu. K tomuto vysokému zvýšení Fed přistoupil s cílem zkrotit inflaci.

Fed už dříve naznačil, že bude zapotřebí několika měsíčních poklesů růstu indexu spotřebitelských cen, než přestane s razantnějším zpřísňováním měnové politiky, upozornila agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám