Hlavní obsah

Inflace v eurozóně vystřelila na 1,5 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční inflace v eurozóně v srpnu zrychlila na 1,5 procenta proti 1,3 procenta v předchozím měsíci, uvedl Eurostat. Na této úrovni se inflace pohybovala naposledy v březnu letošního roku. Nejvýrazněji rostly ceny energií a služeb.

Foto: Právo

Článek

„Za srpnovým zrychlením stojí především ceny energií (zejména pohonné hmoty), které meziročně rostly o čtyři procenta (v červenci pouze o 2,2 procenta),” uvedl hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Podle něj však bude ke konci roku efekt vysokých cen energií spíše slábnout. „Inflaci bude držet na uzdě i silnější euro – proti dolaru je od začátku roku o více než 14 procent silnější,” připomněl.

Otázkou zůstává, jak dlouho bude Evropská centrální banka (ECB) pokračovat v politice kvantitativního uvolňování, tedy v pumpování eur do ekonomiky pomocí nákupů dluhopisů. Cílem takového počínání je podpora inflace a nastartování hospodářského růstu.

„I když guvernér centrální banky Mario Draghi pravděpodobně nebude chtít dát euru moc důvodů k dalšímu posilování, bude muset přiznat, že odborný aparát ECB začíná připravovat strategii ústupu,” podotkl Bureš.

„Nebude chtít ovšem vypouštět konkrétní detaily a strategii pravděpodobně představí až na říjnovém zasedání,” dodal ekonom.  

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám