Hlavní obsah

Japonská ekonomika překvapila. Roste nejrychleji za víc než dva roky

Japonská ekonomika rostla ve druhém čtvrtletí nejrychleji za více než dva roky a nad očekávání. Hrubý domácí produkt (HDP) se v celoročním přepočtu zvýšil o čtyři procenta. Domácí spotřeba a kapitálové investice rostly nejrychleji za déle než tři roky. Předběžné údaje v pondělí zveřejnila japonská vláda.

Foto: Shizuo Kambayashi, ČTK/AP

Lidé procházejí kolem burzovních displejů v Tokiu.

Článek

Analytici v anketě agentury Reuters udávali nejčastěji růst 2,5 procenta. Mezičtvrtletně ekonomika stoupla o jedno procento, odhadovalo se jen o 0,6 procenta. Japonsko vykazuje vzestup HDP už od počátku loňského roku, tedy šesté čtvrtletí za sebou. Z posledních šesti čtvrtletí nepřetržitého růstu se země naposledy mohla těšit do června roku 2006.

„Tempo růstu se může mírně zpomalit, ale jsme stále v režimu obnovy. Je to pozitivní vývoj inflace,” řekl agentuře Reuters ekonom Hidenobu Tokuda ze společnosti Mizuho Research Institute.

Očekává se, že ekonomický růst bude v příštích čtvrtletích pokračovat. To dává japonské centrální bance (BOJ) naději, že díky trhu práce se konečně podaří nastartovat spotřebu domácností, která usnadní i setrvalý růst inflace.

Spotřeba domácností, jež se na japonském HDP podílí ze dvou třetin, se oproti minulému čtvrtletí zvýšila o 0,9 procenta. Spotřebitelé si dopřáli více zboží dlouhodobé spotřeby, jako jsou automobily a domácí spotřebiče, a více utráceli i v restauracích. To je znamení, že spotřeba přestává být slabinou japonské ekonomiky.

Zatímco růst hospodářství byl rychlejší, než se očekávalo, neočekává se, že by BOJ v blízké budoucnosti ustala se svým masivním stimulačním programem. Inflace totiž zůstává stále slabá.

Reklama

Výběr článků

Načítám