Hlavní obsah

Inflace v eurozóně se vyšplhala na 2,2 procenta

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Míra inflace v eurozóně dosáhla v červenci 2,2 procenta a po mírném červnovém zpomalení se vrátila k růstu z předchozích měsíců. Ve svém rychlém odhadu to v pátek uvedl statistický úřad Eurostat. V červnu ceny meziročně vzrostly o 1,9 procenta. Údaje za celou Evropskou unii odhad neobsahuje, úřad je zveřejní v polovině srpna.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Na burze ve Frankfurtu sledují projev šéfky ECB Christine Lagardeové.

Článek

V sedmém měsíci letošního roku se na opětovném zrychlení růstu cen podepsaly zejména ceny energií, které vzrostly o 14,1 procenta, zatímco v červnu jejich růst činil 12,6 procenta.

Na tempu nabral také růst cen potravin, alkoholu a tabákových výrobků, který dosáhl 1,6 procenta v porovnání s červnovou polovinou procenta.

Mírně zrychlil i růst cen služeb, a to na 0,9 procenta z červnových 0,7 procenta.

Loni v červenci, kdy ekonomiku eurozóny zpomalovala omezení spojená s první vlnou globální pandemie, činila v eurozóně meziroční inflace 0,4 procenta. Na podzim se dostala dokonce do záporných hodnot, rychle růst pak začala od přelomu roku.

Inflace v Německu je nejvyšší za posledních 25 let, atakuje čtyři procenta

Ekonomika

V květnu se poprvé od podzimu 2018 dostala nad cíl Evropské centrální banky (ECB), která jej měla stanoven těsně pod dvěma procenty. ECB v polovině července oznámila, že inflační cíl zvedá na dvě procenta.

Reklama

Související články

Americká inflace je nejvyšší od srpna 2008

Spotřebitelské ceny v USA v červnu vzrostly meziročně o 5,4 procenta. Inflace je tak ve Spojených státech nejvyšší od srpna 2008, kdy byla totožná. Vyplývá to...

Restaurace zdražily, obědvá se v práci

Ceny obědů vylétly do rekordních výšin. V restauracích za ně teď Češi platí výrazně víc, než byli zvyklí před koronavirovou krizí. V červnu se průměrná útrata...

Výběr článků

Načítám