Hlavní obsah

Inflace v eurozóně překonala dvě procenta

Aktualizováno

Inflace v eurozóně v červnu poprvé za více než rok vzrostla na dvě procenta. Přispěly k tomu hlavně ceny energií a potravin, uvedl v pátek Eurostat. Evropská centrální banka, jejíž cíl je držet inflaci těsně pod dvěma procenty, tak má příznivé podmínky pro zmírnění svého programu stimulace ekonomiky, napsala agentura Reuters.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku inflace činila pouze jedno procento. Ilustrační snímek

Článek

Za zvýšením spotřebitelských cen stojí především ceny energií, které stouply o osm procent, ale také o tři procenta vyšší ceny čerstvých potravin.

Jádrová inflace, jež nezahrnuje kolísavé ceny čerstvých potravin a energií, činila v červnu 1,2 procenta, zatímco v květnu to bylo 1,3 procenta. Bez zahrnutí cen energií, potravin, alkoholu a tabáku inflace činila pouze jedno procento, v květnu to bylo 1,1 procenta.

ECB má mandát držet inflaci těsně pod dvěma procenty. Banka se v polovině června rozhodla do konce letošního roku ukončit svůj rozsáhlý program nákupů dluhopisů. Oznámila však, že úrokové sazby zůstanou beze změny přinejmenším do léta 2019.

Rychlý odhad Eurostatu neuvádí odhad inflace pro EU či jednotlivé země. Český statistický úřad zveřejnil naposledy údaje o inflaci za květen, kdy rychlila na 2,2 procenta z dubnových 1,9 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám