Hlavní obsah

Inflace v Česku stoupla na 2,5 procenta. Zdražil benzín i potraviny

Novinky, tov
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v Česku v únoru meziročně vzrostly o 2,5 procenta. Stejně jako v lednu zdražily především pohonné hmoty a potraviny. Meziměsíčně ceny vzrostly o 0,4 procenta, oznámil ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Vývoj cen u potravin a nealkoholických nápojů v únoru ovlivnilo zejména výrazné zrychlení meziročního růstu cen zeleniny na 17,3 procenta z 5,2 procenta v lednu. V dopravě zrychlilo zdražování cen pohonných hmot na 16,8 procenta z 11,6 procenta v lednu.

„Hlavním tahounem byly ceny potravin. Ty se zvýšily zejména kvůli vyšším cenám zeleniny v důsledku studenějšího počasí v jihoevropských státech. Ceny potravin dokonce dosahují nejvyšší úrovně v historii,” komentoval ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Ceny v restauracích a kavárnách stouply meziročně o 7,5 procenta. Řada restauratérů avizovala budoucí zdražení po prosincovém zavedení elektronické evidence tržeb.

Proti loňsku se naopak snížily ceny v kategorii bydlení. Ceny zemního plynu klesly o 7,1 procenta a ceny tepla a teplé vody o 0,5 procenta.

Inflace dál poroste

Zeisel upozornil, že únorová inflace byla o 0,4procentního bodu vyšší, než ČNB očekávala ve své prognóze. Už druhý měsíc inflace překonala dvouprocentní cíl centrální banky.

„Tento vývoj potvrzuje náš odhad, že bankovní rada rozhodne o skončení kurzového závazku již ve druhém čtvrtletí letošního roku. Navíc by vysoká inflace mohla přilákat další spekulativní kapitál, který sází na posílení domácí měny po skončení kurzového závazku,” dodal.

Analýza Raiffeisenbank odhaduje, že v březnu inflace atakuje hranici tří procent. [celá zpráva]

„Už nyní je inflace nejvyšší za poslední čtyři roky, a to nejsme z hlediska jejího dalšího růstu u konce. Je docela pravděpodobné, že se už v nejbližších měsících celková inflace posune blíže ke třem procentům,” očekává také ekonom ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám