Hlavní obsah

Inflace v březnu atakuje hranici tří procent

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inflace se bude letos držet nad dvěma procenty. Vyplynulo to z analýzy finančního domu Raiffeisenbank. V únoru a březnu by inflace mohla vyskočit až na 2,8 procenta. Stále více tak roste pravděpodobnost konce kurzového závazku České národní banky (ČNB) již ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

„Téměř tříleté období, kdy inflace dosahovala jenom pár desetinek procent, je za námi. Obavy z deflace, které se v roce 2015 po kolapsu ceny ropy opět objevily, opadly,“ uvedla autorka analýzy, ekonomka Raiffeisenbank Daniela Milučká.

EET, dražší dovolené a zeleninová krize

V prosinci 2016 se na inflaci podílelo zejména zdražení potravin, vyšší cena ropy a zavedení elektronické evidence tržeb (EET) v pohostinství a ubytovacích službách.

V lednu se projevily i například dražší dovolené, ale rovněž masivní zdražování zeleniny. [celá zpráva] Jak informovaly Novinky, výrazné zdražování zeleniny způsobené horší úrodou pokračovalo i v únoru. [celá zpráva]

„Z makroekonomického hlediska v české ekonomice letos dozrály podmínky pro opuštění kurzového závazku,“ domnívá se Milučká.

Inflace 2,7 až 2,8 procenta

Podle odhadů analytiků Raiffeisenbank by se meziroční inflace letos měla průměrně pohybovat kolem 2,5 procenta, v březnu dokonce zrychlí na 2,7 až 2,8 procenta.

„Náš nový inflační výhled zvyšuje pravděpodobnost, že by ke konci kurzového závazku mohlo dojít již ve druhém čtvrtletí,“ dodala Milučká.

Analýza však zdůrazňuje, že ukončení takzvaného kurzového závazku neznamená definitivní konec devizových intervencí. Pravomoc si ČNB ponechává a hodlá zasáhnout v případě, že by koruna výrazněji posilovala výrazněji.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám