Hlavní obsah

Inflace v Británii je nejvyšší od osmdesátých let

– Londýn

Míra inflace v Británii v květnu vystoupila na další maximum za 40 let. Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen zrychlilo na 9,1 procenta z devíti procent v dubnu. To je nejvyšší hodnota od března 1982. K růstu nejvíce přispívají ceny benzinu, energií a potravin, uvedl britský statistický úřad.

Foto: Profimedia.cz

Británie zažívá rekordní inflaci, podobně jako další evropské země. Ilustrační foto

Článek

Květnová inflace je v souladu s očekáváním analytiků podle ankety agentury Reuters. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny zvýšily o 0,7 procenta. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v květnu stouply v meziročním srovnání o 8,7 procenta, nejvíce od března 2009.

Statistici zveřejnili také zprávu o vývoji cen výrobců. Hlavní ekonom statistického úřadu Grant Fitzner uvedl, že ceny zboží opouštějícího továrny rostly nejrychleji za 45 let, hlavně kvůli výraznému růstu cen potravin. Uvedl ale také, že ceny oděvů rostly pomaleji než loni touto dobou a že ceny počítačových her klesly.

Inflace v EU v květnu opět překonala rekord. Česko ji má čtvrtou nejvyšší

Ekonomika

Inflace v Británii je nejvyšší ze skupiny sedmi vyspělých ekonomik G7 a pravděpodobně bude ještě vyšší. Britská centrální banka minulý týden varovala, že inflace se v nadcházejících měsících pravděpodobně udrží nad devíti procenty a v říjnu, kdy se mají zvýšit regulované účty domácností za energie, vystoupí až na 11 procent.

Ministr financí Rishi Sunak v reakci na nejnovější data uvedl, že britská vláda v boji proti prudkému růstu cen dělá vše, co je v jejích silách.

Inflace v USA nečekaně zrychlila na 8,6 procenta

Ekonomika

Květnová inflace v Británii je vyšší než v USA, Francii, Německu i v Itálii. Japonsko a Kanada, tedy zbylí dva členové G7, ještě údaje o květnové inflaci nezveřejnily. Ani jedna z těchto zemí by se ale k tak vysoké hodnotě jako v Británii neměla přiblížit, odhadují analytici.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám