Hlavní obsah

Inflace snižuje ceny, chlubila se na sítích ministryně financí Schillerová. Druhý den nesmysl opravila

Bohumír Žídek, Novinky, Bohumír Žídek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Spotřebitelské ceny meziročně v únoru poklesly posedmé v řadě,” napsala ve středu na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). To ale není pravda. Spotřebitelské ceny v únoru meziročně vzrostly. Stejně tak tomu bylo i v minulých měsících. Klesla jen míra inflace, což znamená, že se ceny zvýšily méně. Ministryně po 22 hodinách chybu opravila v dalším tweetu.

Foto: repro Twitter

Otisk tweetu ministryně Schillerové

Článek

Spotřebitelské ceny v únoru vzrostly meziročně o 2,1 procenta, uvedl ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). To znamená, že meziroční inflace zpomalila.

Velmi překvapivou – a nepravdivou – interpretaci dat ČSÚ přinesla ministryně Schillerová na svém twitterovém profilu. Podle ní zpomalení inflace posedmé v řadě znamená, že „ceny poklesly posedmé v řadě”.

Foto: ČTK

Alena Schillerová

Inflace však už z definice znamená růst cen, respektive cenové hladiny. Pokud dochází k poklesu cenové hladiny, hovoříme o deflaci.

Inflace v únoru zpomalila

Ekonomika

Deflaci se přitom Česká národní banka (ČNB) dlouhodobě snaží vyhnout. Stanovila si inflační cíl 2 %. Zároveň existuje takzvané toleranční pásmo od jednoho do tří procent, v němž se centrální banka snaží meziroční inflaci udržet.

Blatný a jeho reprodukční číslo

Ministři vlády Andreje Babiše (ANO) měli problémy se základním přehledem ve svém oboru již dříve. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) se například v říjnu dvakrát spletl o milion při výpočtu reprodukčního čísla. To udává, kolik lidí nakazí jeden člověk s koronavirem.

Sama Schillerová v minulosti v České televizi nepravdivě uvedla, že průmysl „má největší podíl na HDP”. Největší podíl na HDP (kolem 60 procent) přitom mají služby. Podíl průmyslu na výkonu ekonomiky se odhaduje kolem 36 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám