Hlavní obsah

Inflace překvapivě míří k nule. ČNB má důvod prodloužit intervence

• Aktualizováno
Novinky, tov

Meziroční inflace v dubnu zpomalila na 0,1 procenta z březnových 0,2 procenta, analytici přitom očekávali její zrychlení na 0,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu ceny nerostly vůbec, informoval v pondělí Český statistický úřad.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Za dubnovou stagnací cen je skutečnost, že levnější potraviny vykompenzovaly sezónní zdražení oděvů a obuvi. Ostatní zboží a služby až tak dramatickým vývojem tentokrát neprocházely,” říká analytik ČSOB Petr Dufek.

„Meziročně jsou ceny vyšší jen o jednu desetinu, a to především zásluhou nižších nákladů na bydlení a telefonování. Domácnosti si letos mohou po mnoha letech opravdu oddechnout díky lednovému zlevnění energií a průběžnému snižování cen mobilních telekomunikačních služeb. Za energie letos sice platíme méně, avšak za oblečení, alkohol, cigarety, rekreaci, vzdělávání si musíme o něco připlatit,” dodává ekonom.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Zdražilo maso, zlevnilo pečivo

Ve srovnání s loňským dubnem zdražily například maso, brambory, ovoce a mléčné výrobky, zlevnily naopak pečivo, čokoláda a nealkoholické nápoje.

Výrazný byl pokles nákladů na bydlení díky snížení cen elektřiny proti loňsku o 10,5 procenta a zemního plynu o 9,1 procenta.

Ceny čistého nájemného meziročně mírně stouply (o 1,1 procenta), o zhruba tři procenta zdražilo také vodné a stočné.

Cílem držet kurz 27 korun za euro

Analytici i ČNB počítali s mírným zrychlením inflace. Současný vývoj nahrává prodloužení intervencí ČNB s cílem držet kurz kolem 27 korun za euro. Původně ČNB chtěla intervence ukončit začátkem roku 2015, minulý týden připustila jejich prodloužení.[celá zpráva]

„Růst inflace se prozatím odkládá a patrný bude až ve druhé polovině roku. I tak ovšem zůstane inflace pod cílem ČNB a umožní tak centrální bance držet korunu slabou po delší dobu, než naznačovala její prognóza,” potvrzuje analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám