Hlavní obsah

Inflace na Slovensku je nejvyšší za 10 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Meziroční míra inflace na Slovensku v září vystoupala na téměř desetileté maximum, dosáhla na 4,6 procenta. Ještě v srpnu byl meziroční růst 3,8 procenta. Údaje ve čtvrtek zveřejnil slovenský statistický úřad.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Inflace v zemi zrychluje nepřetržitě od letošního února, kdy činila 0,9 procenta.

Vývoj spotřebitelských cen v září ovlivnily hlavně vyšší ceny potravin, paliv i školního stravování po útlumu státního financování obědů na základních školách.

Slovensko od září zrušilo plošné dotace na obědy pro školáky a nyní na ně mají nárok pouze děti ze sociálně slabých rodin.

Ceny se tak v kategorii veřejného stravování v závodních jídelnách zvýšily o 31 procent právě kvůli vyšším cenám školních obědů.

Inflace v EU je nejvyšší za deset let, Česko nevyčnívá

Ekonomika

Na vysokou inflaci, podobně jako v dalších zemích, mají vliv i vyšší ceny pohonných hmot. Meziročně zdražují o více než 20 procent už pátý měsíc v řadě, uvedli slovenští statistici.

Potraviny, které spolu s náklady na bydlení a energií tvoří značnou část výdajů slovenských domácností, zdražily meziročně o 4,3 procenta, nejvíce od loňského května.

V Česku je inflace nejvyšší za 13 let

V České republice spotřebitelské ceny v září meziročně stouply o 4,9 procenta. Vyšší meziroční růst byl naposledy v roce 2008.

V Česku rychle rostou výdaje na bydlení – ceny energií, stavebních materiálů. A také ceny pohonných hmot. Začínají růst i ceny potravin.

Zdražuje se nejvíc za 13 let, inflace překonala očekávání

Ekonomika

Ekonomové upozorňují, že růst cen bude pokračovat i v následujících měsících.

Foto: , Novinky

Inflace v Česku

Česká národní banka v reakci na inflaci skokově zvýšila základní úrokovou sazbu z 0,75 na 1,5 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám