Hlavní obsah

Inflace je stále nad třemi procenty, zelenina ale zlevňuje

Novinky, bož
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v Česku v srpnu meziročně vzrostly o 3,3 procenta. Oproti červenci nicméně zůstaly na stejné úrovni. Vyplynulo to z dat o spotřebitelské inflaci, jež ve čtvrtek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Oproti červenci zlevnila zelenina, včetně brambor.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Inflace v Česku

Článek

„V srpnu zůstala cenová hladina na úrovni minulého měsíce. V oddíle potraviny a nealkoholické nápoje pokračoval pokles cen zeleniny, včetně brambor, který byl částečně vykompenzován pozvolným růstem cen pohonných hmot v oddíle doprava,“ uvedla vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ Pavla Šedivá.

Zelenina oproti červenci zlevnila o 3,4 procenta. Brambory, jež ČSÚ rovněž započítává do zeleniny, zlevnily dokonce o 11,1 procenta. Ceny ovoce se snížily o 1,1 procenta. Snížily se i ceny oděvů o 0,7 procenta a obuvi o 0,5 procenta.

Naopak automobily zdražily o 0,6 procenta a pohonné hmoty o 0,4 procenta. Rostou také ceny stravování a ubytování, a sice o 0,2 procenta ve srovnání s červencem.

Pokud jde o srovnání s loňským srpnem, stále zdražuje vepřové maso, a sice o 3,6 procenta. Ceny uzenin meziročně stouply o 8,3 procenta, vajec o 6,9 procenta a lihovin i 9,5 procenta. Pivo zdražilo o 3,7 procenta.

Česko už nemá nejvyšší inflaci v EU, předběhlo ho Polsko

Ekonomika

I když ceny pohonných hmot krátkodobě rostou, v meziročním srovnání poklesly o 13,7 procenta.

Podle hlavního ekonoma ING Bank Jakuba Seidlera letos inflace překvapuje vyšším růstem. „Její průměrná letošní hodnota činí 3,35 procenta. Nejvyšší příspěvek k růstu tvoří i přes mírné zpomalení v posledních měsících ceny potravin, ceny bydlení a ceny tabákových a alkoholických výrobků, kde došlo z růstu spotřební daně,” upřesnil.

„Svou roli mělo i oslabení koruny v průběhu března až května, které pak zdražilo dovážené zboží včetně potravin. Vyšší ceny však odrážejí dozvuky přehřáté ekonomiky a trhu práce z dob před koronakrizí,” dodal.

„Vzhledem k vládním programům na udržení zaměstnanosti nebyl propad domácí poptávky vlivem koronakrize natolik výrazný, což obchodníkům umožnilo ceny v ekonomice nesnižovat, případně i zvýšit, aby snížili ztráty v souvislosti s koronakrizí.” uzavřel Seidler.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám