Hlavní obsah

Indové stále platí hotovostí, aby se vyhnuli daním. Vládní opatření nezabralo

Šest měsíců po radikálním omezení papírových bankovek jsou jejich tlusté svazky na pultech obchůdků se zlatem a diamanty ve Starém Dillí pořád k vidění. Vládní zrušení bankovek s nejvyšší hodnotou v boji proti černému trhu nepomohlo, napsala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve čtvrti klenotníků vzniklé za vlády mughalského císaře Šáhdžahána v 17. století na ulici Čandní Čauk v centru staré části indického hlavního města je hotovost králem. A zrušení platnosti bankovek s nejvyšší nominální hodnotou, které nařídil premiér Nárendra Módí, tuto tradici nezmění.

"Držím se hotovosti," svěřuje se Kapil, obchodník se zlatem a diamanty, který si nepřeje prozradit své příjmení. "Nic než hotovost."

Indický premiér loni 8. listopadu překvapivě oznámil, že ruší platnost dvou bankovek s nejvyšší nominální hodnotou - 500 a 1000 rupií (zhruba 190 a 370 Kč), které představovaly 86 procent oběživa. Chtěl bojovat proti černému trhu. Kvůli nedostatku hotovosti způsobenému pomalým tiskem nových bankovek se před bankami v celé zemi vytvořily obrovské fronty lidí, kteří čekali, aby si mohli vyměnit staré peníze. Trvalo týdny, než se problém vyřešil.

Zákazníci pořád chtějí platit v hotovosti, aby se vyhnuli placení daní
Rádžív Pandžalí, obchodník s klenoty v Novém Dillí

O šest měsíců později se počet plateb prostřednictvím šeků nebo bankovních karet na Čandní Čauku zvýšil jen mírně, nejoblíbenější zůstává hotovost. Navzdory snům vlády o "bezhotovostní ekonomice" se v Indii okolo 80 procent nákupů odehrává za hotové.

Díky tomuto systému přiznal Kapil příjem jen 500 tisíc rupií (188 618 Kč), i když ve skutečnosti mu obchody vynesly 10 miliónů rupií (3,8 miliónu Kč). Ale prospěch z takového podniku nemá jen on.

"Zákazníci pořád chtějí platit v hotovosti, aby se vyhnuli placení daní," říká Rádžív Pandžalí, jehož rodina se obchodováním s klenoty zabývá už 60 let. Když úřady přišly s tím, že se bude rušit platnost vysokých bankovek, zakázaly platit v hotovosti za nákupy v hodnotě vyšší než 200 000 rupií. Začaly vychvalovat přednosti elektronických peněženek a firmám, které se přeorientovaly na bezhotovostní platby, nabízely výhody.

Na stažení bankovek ještě vydělali

Vláda pak v únoru vybrala na daních o deset procent více. Staré dobré zvyky se ale opouštějí jen těžko. Reportér AFP se mohl během jednoho odpoledne na trhu na Čandní Čauku přesvědčit, že v hotovosti probíhají všechny transakce.

Zrušení bankovek nemá vůbec žádný dopad," říká majitel jednoho obchůdku, který si nepřál prozradit své jméno. "Zbavit náš systém hotovosti, to se nikdy nemůže podařit".

Výběry z bankomatů napříč Indií se dokonce zvýšily. V březnu vydaly 2,2 miliardy rupií, což je meziročně o 0,6 procenta více. Rozhodnutí vlády mělo dokonce za následek zpomalení rychlého indického ekonomického růstu. Hrubý domácí produkt (HDP) země čítající 1,25 miliardy obyvatel rostl v posledním čtvrtletí 2016 pouze sedmi procenty, ve třetím to ještě bylo 7,3 procenta. Nejsilněji zasaženými sektory jsou hlavně zemědělství a prodej nemovitostí.

Ironií je, že stažení bankovek znamenalo pro klenotníky z Čandní Čauku požehnání. Klienti si k nim totiž pospíchali vyměnit své staré bankovky za zlato, tradičního uchovatele hodnoty. "Na trhu nenajdete jediný obchod, který by na stažení bankovek nevydělal," směje se jeden z obchodníků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám