Hlavní obsah

Ikea v Polsku je až o polovinu levnější než v ČR

– PRAHA
Novinky, Tomáš Holý

Dřevěná knihovna levnější o dva a půl tisíce, pohovka o čtyři tisíce, otočná židle o patnáct stovek - až takové rozdíly mohou být v cenách stejných výrobků ve srovnání polských a českých obchodů Ikea. Některé zboží lze u našich severních sousedů sehnat téměř o polovinu levněji.

Foto: Ikea, Novinky

Ikea prodává některé výrobky v Česku a Polsku za výrazně odlišné ceny. Přepočteno podle kurzu 6,00 Kč/PLN.

Článek

Někteří Češi tak neváhají a za většími nákupy vyráží právě do Polska. "Jedeme tam pro nějaký nábytek. Tady jsme to spočítali cca na 30 000. V Polsku to máme za cca 20 000,“ řekl Novinkám Ivan Blahuta, který bydlí nedaleko hranic s Polskem a Německem.

Rozdílné ceny neplatí na celý sortiment. Ze srovnání internetového katalogu společnosti vyplývá, že většina výrobků je na stejné cenové úrovni. Výjimkou však nejsou artikly, kde rozdíl činí i několik tisíc korun, jedná se často o větší části nábytku. U některých položek je rozdíl téměř poloviční.

Srovnání cen vybraných výrobků v síti Ikea v Polsku a v ČR (v Kč):
VýrobekČRPolsko
Otočná židle Markus44903000
Knihovna Billy60403420
Pohovka Ektorp bílá99806000
Rám postele Lillesand 160x200 cm32902700
Pohovka Kramfors žlutá23 80018 000
Dětská postýlka Hermelin modrá24901800
Úložná tv stěna Besta12 9307 410
Konferenční stolek Imfors29902400
Ceny jsou zaokrouhleny podle kurzu 6,00 Kč/PLN.

"Jedním z důvodů nižších cen může být konkurence. Pokud máme výrobek shodný s konkurencí, musíme být levnější,“ řekla Novinkám mluvčí řetězce Ikea v ČR Jindra Válová. Podle ní dalším důvodem může být i to, že každá země nebo obchod má jiného dodavatele, což může ovlivnit cenu. Mimo jiné také záleží na tom, které výrobky si jednotlivé obchody zvolí jako prioritní, a na které se pak snaží nalákat cenou.

"Máme šest a půl tisíce výrobků určitě se najdou i takové, které jsou u nás levnější než v Polsku,“ dodala Válová.

Polsko není pro Čechy drahá země. Zejména lidé z příhraničí tam jezdí často za nákupy, a to nejen do obchodů Ikea. "Jinak pro potraviny jezdíme pravidelně. Ani ne tak kvůli cenám, které jsou diky kurzu nižší, ale kvůli sortimentu. Ten je oproti ČR nesrovnatelně větší. Běžně v každém marketu koupíte několik druhu čerstvě uzených ryb,“ popsal své zkušenosti s nákupy v Polsku Blahuta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám