Hlavní obsah

Ikea hlásí rekordní zisk i tržby, levné zboží se dobře prodává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Největší světový prodejce nábytku Ikea vykázal ve finančním roce do konce srpna rekordní zisk 3,2 miliardy eur (zhruba 82 miliardy korun) a nového maxima dosáhl i v tržbách. Na výsledku se podepsal stálý růst prodeje a podílu na trhu. Její levné zboží se navíc dobře prodává i přes útlum globální ekonomiky.

Foto: Bob Strong, Reuters

Ikea dosáhla rekordního zisku i tržeb.

Článek

Tržby společnosti vzrostly o 9,5 procenta na 27 miliard eur a prodejny otevřené déle než rok zaznamenaly nárůst v místních měnách o 4,6 procenta. V Evropě, kterou loni oslabovala dluhová krize a nová ekonomická recese, zůstal růst tržeb několik posledních let stabilní.

„Zákazníci stále více hledí na ceny. Ikea je pro ně díky tomu lepší volba,“ uvedl ve výroční zprávě generální ředitel firmy Mikael Ohlsson. Předpověděl, že v příštích několika letech budou srovnatelné tržby skupiny růst asi pětiprocentním tempem.

Ikea letos podle Ohlssona otevře pět až šest prodejen po 11 nových prodejních centrech v roce 2011/2012 a nyní se připravuje na vstup na trhy Srbska, Chorvatska, Jižní Koreje a Indie. Společnost má celkem 321 obchodních domů ve 38 zemích světa.

Zisk české pobočky Ikea ČR ve finančním roce 2012 klesl o sedm procent na 235 miliónů korun. Tržby meziročně naopak vzrostly o pět procent na 7,2 miliardy korun. Ikea má nyní na českém trhu dva obchodní domy v Praze a po jednom v Brně a Ostravě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám