Hlavní obsah

IBM chce prodat výrobu osobních počítačů

NEW YORK

Třetí největší výrobce počítačů na světě, americká firma IBM, zamýšlí prodat svou část, která vyrábí osobní počítače. Společnost by za podnik, který vyrábí jak stolní počítače tak i laptopy, mohla dostat až dvě miliardy dolarů. V pátek o tom informoval list New York Times.

Foto: David Blahut

Moravskoslezská Sinfonietta

Článek

List napsal, že s IBM o koupi divize jedná přední čínský výrobce osobních počítačů Lenovo Group a nejméně ještě jedna další společnost. Lenovo má na čínském trhu s osobními počítači podíl přesahující čtvrtinu a údajně by chtěla vytvořit s IBM společný podnik.

Přední průzkumová agentura Gartner Inc. předpovídá, že z desítky největších výrobců PC na světě do roku 2007 z trhu tři zmizí. Jako důvod agentura uvádí pomalejší růst poptávky a nižší ziskové marže. Jména Gartner neuvedl. Dodal jen, že by se divize osobních počítačů společností IBM a Hewlett-Packard mohly od mateřských koncernů oddělit, napsala agentura Reuters.

"IBM nebude tyto řeči ani potvrzovat, ani vyvracet," odmítl věc pro Financial Times komentovat mluvčí firmy Edward Barbini.

FT soudí, že prodej může souviset s plány výkonného ředitele firmy Samuela Palmisana, který chce firmu oprostit od všech částí, které nemají v budoucnosti šanci na růst. Už dříve prodal část, která vyráběla hardware.

"Palmisano se zbavuje obchodů, které nejsou tak slibné a soustředí se na to, co IBM dělá nejlíp," soudí analytik Carris Company Mark Stahlman. IBM tak nadále budet vyrábět software a vymýšlet pro firmy komunikační řešení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám