Hlavní obsah

Hyundai postaví závod na Slovensku

SOUL

Největší jihokorejská automobilka Hyundai Motor se po dlouhém váhání konečně rozhodla, kde postaví svůj nový evropský závod. A rozhodla se ve prospěch Slovenska. Automobilka investuje zhruba 700 milionů eur (téměř 25 miliard Kč), což z investice učiní jeden z největších programů ve střední Evropě od začátku letošního roku.

Foto: Marcela Zuzánková
Článek

Původně se očekávalo, že Hyundai své rozhodnutí zveřejní až v úterý dopoledne na ženevském autosalonu, zástupci automobilky Kia Motors ale rozhodnutí zveřejnili v úterý nad ránem v Soulu. Kia je součástí skupiny Hyundai Motor Group.

O umístění investice mělo zájem také Polsko a ještě dříve i Česká republika a Maďarsko. Tyto dvě země ale Hyundai vyřadil už před koncem loňského roku a na užším seznamu se tedy objevilo jen Polsko a Slovensko.

Výstavba závodu a zahájení provozu bude pro slovenskou ekonomiku zřejmě znamenat výraznou vzpruhu. Nový závod automobilky Hyundai bude stát severně od Žiliny a ročně má produkovat asi 200 000 automobilů značky Kia. Výstavba závodu bude zahájena zhruba v polovině tohoto roku a Hyundai má v úmyslu zaměstnat asi 2400 lidí. Na sériovou výrobu továrna přejde asi koncem roku 2006.

Automobilka Hyundai v únoru prodala 166 119 vozů, což je asi o 15 % více než ve stejném měsíci loňského roku. Ještě lépe si ale vedla Kia Motors, která prodej v únoru zvedla o 21 % na 82 760 automobilů.

Na finančních trzích už se několik dnů spekulovalo, že uspěje právě Slovensko, což se projevilo i v růstu kurzu slovenské měny. Podle pozorovatelů nabídlo korejské automobilce dobré pobídky i Polsko, Hyundai si však vybral Slovensko především kvůli levnější pracovní síle a příznivějším nákladům.

Reklama

Související články

Továrna Hyundai: Česko opět mimo hru

Továrna korejské automobilky Hyundai by mohla stát v České republice či na Slovensku, tak takovou informaci přinesla agentura Jonhap. Automobilka však krátce...

Výběr článků

Načítám