Hlavní obsah

Hyundai o investici v ČR rozhodne až v dubnu

Právo, Novinky, Anna Bortlíčková
OSTRAVA

Automobilka Hyundai už po několikáté odložila své rozhodnutí o tom, kde vybuduje svůj nový závod. Ve čtvrtek ministr průmyslu a obchodu Milan Urban na semináři v Ostravě řekl, že definitivní rozhodnutí automobilky Hyundai o umístění její investice by mělo padnout v dubnu.

Článek

"Myslím si, velmi optimisticky, že duben je skutečně finálním horizontem pro definitivní rozhodnutí," dodal Urban.

Dále Urban řekl, že jednání o umístění automobilky v ČR probíhají už dlouho, posledního půl roku velmi intenzivně, na expertní úrovni téměř každý den. Hyundai se v případné smlouvě podle Urbana zaváže, že v ČR investuje minimálně 24 mld. Kč. S navazujícími investicemi by jejich celková výše měla dosáhnout až 40 miliard korun.

Jedním z problémů je i to, jak investici slavnostně ohlásit

"V této chvíli jsme položili na stůl finální verzi české nabídky, existuje jeden věcný problém a jeden malý rozpor, který ale vyřešíme. Ten věcný nemohu popisovat, protože jde o peníze. Ten druhý rozpor je v tom, jak by mohla vypadat slavnostní chvíle toho rozhodnutí," řekl Urban.

"Věcný problém, který je zatím sporný, se týká přímo výstavby v průmyslové zóně, nákladů spojených s přípravou stavby," upřesnil Urban. "Pro nás je důležité, aby to bylo ekonomické řešení i pro Českou republiku. My nechceme investici Hyundai za každou cenu. To musí být v systému vítěz - vítěz, musí to být spokojenost na obou stranách," uvedl. Dodal, že položek, které byly tvrdě vyjednávány a které budou zahrnuty v memorandu, je celkem asi 500 a Urban nepochybuje, že i poslední rozpor se podaří dořešit.

Pokud rozhodnutí padne, tak zóna je jasná, budou to Nošovice, řekl dále Urban. Největší koncentrace subdodavatelů by podle Urbana byla na Moravě.

Paroubek řekl, že ČR na investici velmi záleží

"Je zřejmé, že tato investice, která může dosáhnout 30 až 45 miliard korun, může přinést až 14 tisíc pracovních míst a která může znamenat nárůst HDP celostátně až o 2,5 procenta, je věcí, na které nám mimořádně záleží," prohlásil ve čtvrtek v Ostravě premiér Jiří Paroubek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám