Hlavní obsah

Hypermarket nesmí prodávat potraviny kvůli myším

JINDŘICHŮV HRADEC

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej potravin v Hypernově v Jindřichově Hradci. Při opakovaných kontrolách tu inspektoři našli velké množství živých i mrtvých myší a jejich trusu.

Článek

"Inspekce zakázala společnosti užívat prostory určené pro prodej potravin proto, že hrozilo ohrožení zdraví spotřebitelů," řekla mluvčí inspekce Daniela Kolejková.

"Co já pamatuju, v posledních pěti letech je to jediný případ zavření prodejny," řekla Novinkám Kolejková. S hlodavci, hmyzem nebo i ptáky má problém mnoho prodejen potravin v ČR.

Deratizace několikrát týdně

Společnost Ahold přiznala, že s hlodavci měla v této prodejně problém. "V prodejně několikrát týdně provádíme deratizaci dostupnými prostředky, provedli jsme i stavební úpravy," řekla Novinkám mluvčí společnosti Kateřina Černá. Stav se poté zlepšil.

Nynější problém je podle ní v tom, že vedle hypermarketu je pole, na němž se nově začalo stavět a hlodavci se za potravinami stahují do skladů.

Firma ve středu odpoledne prodejnu uzavřela a otevře ji až poté, co se hlodavců zbaví. Na místo míří odborník z Univerzity v Českých Budějovicích.

Rozkousané obaly

Inspektoři během dřívějších kontrol na prodejní ploše našli myší trus a také obaly rozkousané od těchto hlodavců. Ve skladech našli dokonce mrtvé myši. "Důkazy o řádění hlodavců byly viditelné prakticky v celé prodejně: v regálech byly rozkousané sáčky s moukou, cukrem, těstovinami, kořením, instantními polévkami, vločkami, rýži, lupínky a popcornem,  hromádky myšího trusu ležely dokonce i v policích s majonézami, kečupy a sojovými omáčkami," popsala Kolejková.

Myší trus podle ní ležel například i na sáčcích, do nichž zaměstnanci následně balili zákazníkům pečivo a zákusky.

Anketa

Setkali jste se někdy v obchodě, kde jste nakupovali s myšmi nebo hmyzem?
Ano
74,9 %
Ne
25,1 %
Celkem hlasovalo 3096 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám