Hlavní obsah

Hrozby teroristů lidi od létání neodradily

Právo, Jiří Novotný
PRAHA

Na letišti v Praze-Ruzyni už byla pro lety do evropských destinací zrušena zvýšená bezpečnostní opatření, zavedená 10. srpna kvůli hrozbě teroristických útoků na letadla. Provoz aeroportu se tak stabilizoval a odbavení probíhá většinou zcela plynule.

Článek

"Omezení platí pouze pro lety do USA. Pro linky do Velké Británie a všech ostatních destinací byly restrikce zrušeny. Cestující musejí při odbavení počítat jenom s častějšími namátkovými kontrolami," potvrdila v pátek Právu mluvčí Letiště Praha Veronika Sedláčková.

Cestující tedy už nemusejí na letiště nejméně tři hodiny před odletem, ale měla by jim stačit šedesátiminutová rezerva. Protáhnout se však může odbavení při letech do USA, kde nadále platí, že si pasažéři na palubu nesmějí vzít tekutiny, šampóny, opalovací mléka, zubní pasty ani gely na vlasy. Před cestou se tedy rozhodně vyplatí informovat se přímo u dané letecké společnosti, co přesně si lze vzít na palubu.

Některé letecké společnosti cestující po 10. srpnu vyzývaly, aby raději odložili cesty do USA a Británie. Na dotaz Práva, jak se to v Ruzyni projevilo na celkovém počtu odbavených, však Sedláčková odpověděla: "K žádnému propadu nedošlo. Zatímco v období od 3. do 9. srpna bylo odbaveno 129 824 pasažérů, od 10. do 17. srpna dokonce přes 130 tisíc. Došlo tedy dokonce k mírnému nárůstu."

Cestující opatření neodradili

Vyplnily se tedy předpovědi, že zvýšená bezpečnostní opatření nebudou mít na cestovní ruch a leteckou dopravu zdaleka takový dopad, jako měl útok teroristů v září 2001.

"Turisté a obchodní cestující si to uvědomují. Jsou navíc od roku 2001 otrlejší. Svědčí o tom i fakt, že po teroristických útocích na vlaky ve Španělsku se zájem o tuto zemi nesnížil, a je nadále druhou nejnavštěvovanější zemí světa," řekl analytik Jaromír Beránek .

Mezinárodní letiště v Ruzyni tak zažívá další rekordní rok. Loni odbavilo 10,8 miliónu pasažérů, letos by to mělo být už 11,5 miliónu. Jde o reálný cíl, což prokazují výsledky za prvních sedm měsíců, kdy Ruzyní prošlo 6,379 miliónu cestujících, o sedm procent více než za stejné loňské období.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám