Hlavní obsah

Hráz na Berounce snad zůstane jen na papíře

Právo, Radek Plavecký

Obavy ze stavby přehrady na Berounce vzbuzují aktivity Povodí Vltavy, které na svých stránkách představilo různé varianty hrází, o nichž Právo informovalo. Lidé okamžitě začali sepisovat petice, vznikají protestní akce za zachování krajiny Oty Pavla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ranní Berounka ve Zbečně

Článek

Ačkoli správci toků mají na papíře připravené plány, zatím se zdá, že by se neměly jen tak přenést do skutečnosti.

O výstavbě přehrady na Berounce se mluvilo už v první polovině minulého století. Ani teď k tomu nejspíš není především politická vůle, která by mohla rozhýbat finanční toky, aby se ty vodní měnily a regulovaly. Lidé však pro jistotu dávají jasně najevo svůj nesouhlas s případnou realizací stavby.

Foto: Mapy.cz s použitím Povodí Vltavy

Varianty umístění hráze zvažované protipovodňové přehrady na Berounce

„Jsme zásadně proti devastaci národního přírodního dědictví. Českou republiku definují historická místa, která dávají naší zemi po staletí jedinečnost. Chceme pro naše děti a další generace zemi plnou tradičních hodnot, na kterých český národ vyrostl. Jsme připraveni aktivně podpořit petici proti výstavbě přehrady na Berounce,“ oznámil rezolutně například předseda organizace Patrioti ČR Jiří Vítek.

Ani stávající vedení Středočeského kraje nemá chuť se do tak zásadní a především kontroverzní stavby pouštět. „Deklaroval jsem, že nepodporuji regulaci systému a okolí řeky Berounky, které má velkou hodnotu tak, jak existuje,“ ujistil hejtman Miloš Petera (ČSSD).

Povodí Berounky v místech, kde by mohla vzniknout přehrada proti povodnímVideo: Novinky

Podle něj není k realizaci politická vůle a jedná se jen o úvahy Povodí Vltavy, které vytvořilo podle zadání možná řešení, jak ochránit především okolí dolního toku Berounky a oblast pod soutokem s Vltavou, tedy oblast Prahy před záplavami.

Proto vznikly úvahy o vybudování takzvaného suchého poldru. Na toku Berounky – uvažuje se o čtyřech místech od Roztok po Čertovu skálu – by vznikla zhruba čtyřicetimetrová hráz. Voda by jí volně protékala, jen v případě hrozících povodní a záplav by se uzavřela, zaplavilo by se údolí nad ní a pod hráz by se pouštěl jen regulovaný tok.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám