Hlavní obsah

Hračky pro nejmenší mají být bezpečnější, rozhodla vláda

Vláda v demisi ve středu schválila nařízení, které zpřísňuje povolený obsah některých chemických látek používaných v hračkách. Nově bude doplněn limit chemické látky fenol, která dosud není v legislativě obsažena. Sníží se také limitní hodnota bisfenolu A (BPA) a olova.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V případě fenolu i bisfenolu A se jedná o chemické látky, které se používají v hračkách určených pro děti mladší 36 měsíců nebo v hračkách, které jsou určeny pro vkládání do úst. Evropská komise již v roce 2011 zakázala výrobu a prodej kojeneckých lahví s BPA. Vláda nyní nařízením sladila českou legislativu s novými směrnicemi EU.

Fenol se používá v pryskyřicích, kterými se slepují části hraček. "Fenol byl zjištěn v emisích z herních konzolí, v jednom ze šesti analyzovaných stanů nebo tunelů pro děti a v balicí fólii, byl testován u hraček do vany a jiných nafukovacích hraček a byla zjištěna jeho přítomnost v PVC," uvádí dále dokument.

BPA je využíván hlavně při přípravě polykarbonátových plastů ze kterých se vyrábí CD a DVD nosiče, nádoby na potraviny, používá se také ve stavebnictví, elektronice nebo v medicíně. BPA je rovněž součástí termopapírů, například v účtenkách z pokladen supermarketů, v některých plastových zubních plombách nebo v mobilních telefonech.

Ekologové varují před vážnými nemocemi

Greenpeace uvádí, že v posledních letech bylo publikováno množství vědeckých studií, které poukazují na roli, kterou může hrát vystavení nízkým dávkám bisfenolu A při vzniku vážných onemocnění, jako je cukrovka, rakovina prsu u žen nebo rakovina varlat a prostaty u mužů.

Rozhodnutí vlády dále snižuje limity olova obsaženého v hračkách nebo jejich součástech. Evropský úřad pro bezpečnost potravin dospěl k závěru, že pro olovo jakožto toxický kov neexistuje žádný práh, pod kterým nemá vystavení olovu kritické účinky na zdraví.

"Dokonce i mírná expozice může způsobit poškození nervové soustavy a mozku a zejména deficity v učení. Proto byla pro stanovení limitních hodnot pro olovo v hračkách zvolena nová metoda, která vedla k jejich podstatnému snížení," uvedla předkládací zpráva k návrhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám